Dziś będzie obiadowo. Kasza bulgur, do tego masa warzyw i mięso z piersi z kurczaka. Szybko i naprawdę smacznie. Wszystko robi się błyskawicznie, kilka minut i obiad ląduje w piecu. Kiedy w środku tygodnia nie mamy czasu albo ochoty na długie gotowanie, to ten przepis będzie po prostu idealny. Ostatnio jem bardzo dużo kasz, wiadomo, człowiek w czasach pandemii zrobił zapasy, teraz trzeba to zjeść. Żeby nie było nudno, zamiast zwykłego gulaszu, powstało takie właśnie danie. Zużyłam też kolejną zachowaną puszkę pomidorów, tak jakby w zamknięciu jeść tylko pomidorową z makaronem, albo kaszę z olejem. Co ciekawe, to proste danie zachwyciło wszystkich domowników, nawet tych, którzy nie przepadają za kaszą. Pełnowartościowy posiłek, który nie wymaga za wiele zachodu? Ja jestem na tak. Mam nadzieję, że i Wy również. Pogoda nam sprzyja, zróbmy więc szybki obiad i ruszajmy na spacery, albo i na rowery.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
250 gramów kaszy bulgur ( waga suchej kaszy)
1 puszka pomidorów bez skóry
1 mała cukinia
1 pełna łyżka oleju rzepakowego
Słodka papryka-łyżeczka
Szczypta ostrej papryki
Suszony koperek
Czosnek granulowany-łyżczeka
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
200 ml wody, woreczek do pieczenia
Mięso kroję w kostkę. Cukinię obieraj, kroję w grubsze plastry.
Mięso wkładam do woreczka do pieczenia, posypuję przyprawami, dodaję olej, kilka razy potrząsam,. tak by mięso obtoczyło się w mieszance przypraw. Następnie dodaję cukinię, kaszę bulgur oraz puszkę posiekanych pomidorów wraz z zalewą. Dolewam wodę, dokładnie zamykam woreczek. Wkładam woreczek z obiadem do żaroodpornej brytfanki i piekę 45-50 minut w 190 stopniach. Podaję zaraz po przygotowaniu na ciepło.

Lubię takie obiadki ☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniammm...Lubię bardzo!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszny obiadek. Takie lubię.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTylko jak dokładnie wyczuć tę ilość wody... to mnie zastanawia.... np. gdybym chciała zrobić wersje wege :)
OdpowiedzUsuńjest napisane, 200 ml wody;)
UsuńNIe no ja wie.m.. tutaj tak ale jakbym chciała robić z inną kaszą i wersje wege :)
UsuńPS Jaki jet Twój ulubiony gatunek makaronu a jaki kaszy? :)
takie danie to coś dla mnie
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam wszystkie kasze i często je jem, więc z chęcią wypróbuję twój przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńPysznie i zdrowo :-)
OdpowiedzUsuń;0
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńFajny obiad :) strasznie dawno nie jadłam kaszy bulgur, pora to nadrobić :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJak pysznie :-) uwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam kurczaka!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńChyba nigdy nie jadłam tej kaszy bulgur, może kiedyś się skuszę na Twój przepis, ale w wersji bezmięsnej bo od listopada jestem wegetarianką :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszny obiadek.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńdawno nie jadłam już tej kaszy
OdpowiedzUsuńwróć do niej:)
UsuńLubię takie proste przepisy choć znając siebie dodałabym pewnie jeszcze kukurydzy albo iine warzywo (nie)tonące w otchłani pomidorowego sosu. :D
OdpowiedzUsuńKurczaka kocham najbardziej.
można dodać jakie warzywa się chce, polecam paprykę:)
Usuń