Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 26 marca 2021

Wielkanocna Babka Drożdżowa

I przychodzi Wielkanoc. Czas więc na babkę drożdżową. Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie ma Świąt bez tradycyjnej, domowej babki drożdżowej. Wcale nie jest taka trudna  w przygotowaniu! A aromat pieczonej baby wprowadza wyjątkowo świąteczny nastrój. To najbardziej tradycyjna z tradycyjnych babek, rodzinny przepis, który funkcjonuje w rodzinie od lata. Babka zawsze wychodzi tak samo pyszna, jest idealna! Świąteczna, wyjątkowa i tak klasycznie urocza. Uwielbiam kiedy dom pachnie babką drożdżową, a pachnie nią w nocy, kiedy  to się ją piecze. Gdy budziłam  się prawie w nocy,  na Rezurekcję ciągle czułam jej  odurzający i słodki zapach. Jeszcze ciepła babka rozkosznie zaprasza do Świętowania. Kawałek tej babki to naprawdę świąteczny obowiązek. Wyjątkowo przyjemny obowiązek! Miło popołudniu zjeść jej kawałek w towarzystwie najbliższych i dobrej herbaty. To taka namiastka tej świątecznej normalności, która w tym roku, kolejny raz, normalna nie jest. Kolejne święta w małym gronie, mocno okrojonym, bez tradycyjnych kwestii w postaci porannej Rezurekcji czy święcenia pokarmów w kościele,  bez świątecznych wyjazdów, odwiedzin rodziny i gwaru. Skromniej, ale dalej miło, dalej pysznie. 





Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
150 ml mleka
50 gramów rozpuszczonego masła.
30 dg świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
2 garście rodzynek
2 łyżki wódki

Dodatkowo:
Cukier puder, skórka pomarańczowa, masło i kasza manna do blachy



Zaczynamy od przygotowania rozczynu. 6 łyżek  letniego mleka łączę z drożdżami, cukrem waniliowym i 3 łyżkami mąki, rozcieram, odstawiam na kwadrans. 
Rodzynki i skórkę pomarańczową zalewam wódką.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, roztrzepane żółtka, oraz masło. Dolewam zaczyn, oraz resztę letniego mleka, zagniatam gładkie ciasta. Dodaję bakalie, zagniatam kilka razy. Z ciasta formuję kulę, odstawiam pod ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę. 
Następnie formę do babki smaruję masłem, wysypuję kaszą. Przekładam tam drożdżowego ciasto. Odstawiam na kwadrans. 
W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, babkę wstawiam do pieca i piekę 40-45 minut. 
Wystudzoną babkę posypuję obficie cukrem pudrem i dekoruję skórką pomarańczową. 



42 komentarze:

  1. Wygląda pięknie. Chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie ozdobiona. U mnie jest podobna tradycja, baba musi być. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna babka :) u mnie też na święta zawsze musi być, choć niekoniecznie drożdżowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam babki drożdżowe, mam w planach kupno takiej babki na święta. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaka piękna! ale bym jadła <3 mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. To prawda, nie ma Wielkanocy bez babki, choć ja ostatnio bardzo eksperymentuję ze smakami i rodzajami babek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie i smakowicie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda. Chętnie zapiszę sobie przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka :) Babka Wielkanocna to must have na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babka drożdżowa kojarzy mi się z dzieciństwem. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Rodzynki, skórka pomarańczowa i wódka mnie przekonały żeby zrobić to pyszne ciasto ☺️👌

    OdpowiedzUsuń
  13. Niestety, kolejne takie święta... Rok temu wydawało nam się, że tylko te jedne takie będą, a tu mamy kolejne nieświąteczne święta... U mnie też będzie babka, a raczej małe babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie w domu bardzo rzadko pojawia się babka drożdżowa. Wystarczy że jest sernik i wszyscy są szczęśliwi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cześć kochana. Ale cudowna babeczka :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...