Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 22 czerwca 2020

Knedle z białym serem

Knedle, moja wielka miłość. Te tradycyjne ze śliwkami czy truskawkami. Ale trzeba też próbować nowości i eksperymentować, i tak właśnie zrobiłam. Przygotowałam knedle z białym serem, na słodko w pysznej otoczce z masła, bułki tartej i cynamonu. I ten środek, prawie sernikowy, waniliowy, delikatny. Co to była za uczta! Obiadowa rozpusta! Bardzo je polecam, polubią je i dzieci i dorośli. Proste, pyszne i zaskakujące proste. Osobiście bardzo lubię słodkie obiady, nie jadam ich codziennie, ale lubię. I Wam polecam je sobie przygotować, jestem pewna, że będą Wam smakować!

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli


Nadzienie:
600 gramów twarogu sernikowego mielonego
2 żółtka
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią


Dodatkowo:
masło-4 łyżki, bułka tarta - 6 łyżek i cynamon- łyżeczka





Przestudzone ziemniaki ugniatam tłuczkiem do ziemniaków-można też przepuścić przez praskę. Dodaję sól, jajko i obie mąki. Ugniatam gładkie ciasto-nie może kleić się do rąk. Przykrywam ściereczką na czas szykowania nadzienia. 
Twaróg ucieram z cukrem waniliowym i żółtkiem ja jednolitą masę. 
Gotuje wodę z solą. 
Z ziemniaczanego ciasta odrywam po kawałku, spłaszczam w dłoni, nakładam pełna łyżkę nadzienia, formuje kulę- ręce najlepiej oprószyć odrobiną mąki.
Gotowe knedle gotuję około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podaję z kruszonką, którą szykuje podczas gotowania się knedli. Roztapiam na patelni masło, dodaję bułkę tartą i cynamon, masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Knedle przed podaniem obtaczam w kruszonce. 

46 komentarzy:

  1. Wow! Zjadłabym wszystkie! Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takich jeszcze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem na diecie ale na te knedle się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super :) Bardzo lubię knedle z owocami, chociaż robię najczęściej z ciasta twarogowego bez ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też często robię twarogowe knedle , ale to z owocami;)

      Usuń
  5. za takimi daniami niezbyt przepadam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam takich knedli.
    Przepis mnie bardzo zaciekawił, więc chętnie go wypróbuję :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Raz w życiu jadłam knedle ze śliwą. Chętnie spróbuję Twojej wersji - z serem. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne. Robię od czasu do czasu. Nadzienie jest wspaniałe <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym takie knedelki pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm! wieki nie jadłam takich knedli! :D pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha. I te masełko z bułką tartą <3

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszności!!!! bardzo lubimy knedle

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie jadłam :) Wyglądaja bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Całe wieki nie jadłam knedli. Kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie knedle!z teraz często jem z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pysznie kochana. Zjadłabym z chęcią teraz takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. W sumie dawno ich nie jadłam. Podsunęłaś mi pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...