A mi dziś śniadaniowo! Będzie mocno rozgrzewająco, i to od samego rana. Zapraszam na pyszną i pełną smaku jaglankę. Kto z Was nie lubi kaszy jaglanej, albo nieco boi się jej smaku, obowiązkowo musi spróbować tej właśnie wersji. Wspaniały miks, kaszy, gruszek i czekolady. Wszystko otulone solidną dawką rozgrzewających przypraw. Takie śniadanie nie tylko rozgrzeje, ale i wspaniale wprowadzi w weekend. Mój tydzień był męczący i muszę przyznać, z braku czasu, kilka razy, musiałam używać gotowców, albo jeść na mieście. Wszystko przez totalny brak czasu, nawał obowiązków i solidną porcję stresów. Właśnie ta kiepska dieta i stres, spowodowało to, że znów jestem przeziębiona. Także ten weekend, poświęcę na pisanie pracy i czytanie naukowych książek. Poza tym będę piła morze całe, herbatki z miodem i imbirem. Będę też zużywać tysiące chusteczek, do walki z katarem. Niech zdrowie będzie z nami. Życzę Wam pysznego weekendu i dużo radości.
Składniki:
200 gramów kaszy jaglanej
1 duża gruszka
200 ml mleka
200 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
Garść orzechów włoskich
4 kostki gorzkiej czekolady
Łyżeczka cynamonu
Duża szczypta mielonego imbiru
Duża szczypta mielonego kardamonu
Kaszę jaglaną prażę przez kilka minut w suchym garnku, dzięki temu kasza straci całą goryczkę. Kaszę zalewam wodą, dodaję odrobinę cynamonu i gotuję na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę, wtedy dolewam mleko. Kaszę gotuję 20 minut, następnie zdejmuję ją z kuchenki, przykrywam kocem i trzymam w cieple przez 10 minut. Dzięki temu kasza będzie idealna.
Na suchej patelni podprażam posiekane orzechy włoskie. Siekam czekoladę.
Gruszkę obieram i kroję w kostkę. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam gruszkę, dodaję wszystkie przyprawy, smażę 2 minut, następnie dodaję miód i podsmażam kolejne 2-3 minuty.
Kaszę przekładam do miseczek, na wierzchu układam ciepłe gruszki, posypuję kaszę orzechami i czekoladą.
Pyszne i aromatyczne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńZdrówka Kochana:)
Jakie pyszne jedzonko. Chętnie bym sobie pojadła taką jaglankę.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPołączenie smaków idealne :)
OdpowiedzUsuńmiło mi:)
UsuńPycha! Uwielbiam podobne śniadania. U mnie najczęściej płatki owsiane, ale taką jaglankę muszę też spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńBardzo ciekawy przepis. ;)
OdpowiedzUsuńmiło mi:)
UsuńU mnie najczęściej to ryż z jabłkiem, cynamonem i płatkami migdałowymi:)
OdpowiedzUsuńteż pysznie!
UsuńNigdy tego dania nie jadłem, więc mogę jedynie sobie wyobrazić jak bardzo jest smaczne ;)
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować!
UsuńSmacznie i zdrowo :) czasami używam też płatków jaglanych, żeby było szybciej ;)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanka to ja kocham :)
OdpowiedzUsuńkocham gruszki
OdpowiedzUsuń