Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 9 listopada 2022

Proste ciasto jabłkowe. Z kakao.

Są takie dni, kiedy chce się słodkiego. I to nie takiego gotowca ze sklepu, czy z awaryjnej półeczki na dni, kiedy czekolada nie pyta, a rozumie. Musi być domowo. Bo kojąco działa już proces produkcji ciasta. Mieszanie, krojenie, przekładanie do formy, czekanie aż się upiecze, posypanie cukrem pudrem, i w końcu jest. Ciasta jako tako się wystudziło, można zajadać! Ja mam tak często, uwielbiam ten moment, kiedy ciasto rośnie w piecu. Uwielbiam zarówno pieczenie, jak i jedzenie ciast. A już najbardziej lubię proste wypieki. Takie, które robią się raz i dwa. Takie kiedy składniki mam w kuchennych szafkach i lodówce. Dziś podzielę się z Wami przepisem, na prościutkie ciasto, takie błyskawiczne, tanie i dziecinnie łatwe. W sam raz na środek tygodnia. Do kawy, herbaty, albo kakao. Weźcie kawałek do pracy, albo siądźcie z kawałkiem ciasta przy kuchennym stole i oddajcie się chwili przyjemności. Ten wypiek jest  pyszny, codzienny, ale z twistem. Kusi zapachami kakao i upieczonych jabłek. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy. To co, kto piecze ze mną?




Składniki:
5 dużych jajek
3 duże, kwaśne jabłka
320 gramów mąki pszennej
200  gramów masła
150 gramów erytrytolu ( albo cukru)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Masło i kasza manna do formy

Jajka i masło wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. 
Masło ucieram z erytrytolem ( albo cukrem) na jasny krem. Oddzielam białka od żółtek, żółtka dodaję pojedynczo do masy maślanej i dokładnie ucieram.  Teraz czas dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję do połączenia składników. Białka ubijam na sztywną pianę, delikatnie łączę z ciastem. 
Ciasto dzielę na dwie części, do jednej dodaję cukier waniliowy, do drugiej kakao, delikatnie mieszam. 

Jabłka myję,obieram i kroję w kosteczkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Wylewam jasne ciasto, na nie ciemne. Wierzch posypuję jabłkami. Babkę piekę 50-55 minut, do suchego patyczka. Zostawiam do przestudzenia. 
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

23 komentarze:

  1. Pycha :) Też lubię ten moment kiedy ciasto się piecze, a w całej kuchni pięknie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również uwielbiam piec, mogłaby piec każdego dnia, ale nie ma kto tego zjadać. A proste wypieki zawsze są w cenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie ciasto łatwe do zrobienia, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. sprawdzaj moja droga folder spam. Moje komentarze tam cięgle lądują...

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i pyszne, idealne dla mnie. Chyba będzie za mną chodzić domowe ciacho. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To mogą być moje smaki, zatem na pewno wyprobuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. To coś dla mnie na długi weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo oryginalny przepis.Na pewno warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, uwielbiam zapach świeżego upieczonego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Na ciasto jabłkowe zawsze się skusimy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam piec ciasta, nie kupuje :)
    Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale fajne i proste w wykonaniu ciastko! :) Idealne na jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...