Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 28 listopada 2022

Meksykańska potrawka z kaszą jaglaną

No i jak mówiłam, ten weekend naznaczony był kolejnym przeziębieniem. Dlatego też przygotowałam solidne i rozgrzewające danie. Pełne przypraw, które poradzą sobie z katarem i zatkanymi zatokami. No bo znów jestem chora. Już nawet nie chce mi się liczyć ile razy tej jesieni, walczę z kolejną infekcją. Odkąd we wrześniu dopadł mnie covid, nie mogę dojść do siebie, ciągle coś łapię. Na ten weekend miałam bogate, naukowe plany. Nic z nich nie wyszło, bo boląca głowa nie dawała mi spokoju. A ogromny katar, nie pozwolił spać. A kiedy się nie wyśpię, to głowa boli jeszcze bardziej. I tak w kółko. Ten tydzień zapowiada się niesamowicie męcząco, jeżeli więc znacie błyskawiczne sposoby na pozbycie się kataru i przeziębienia, to dzielcie się swoją wiedzą. Ja mam wrażenie, że wypróbowałam już wszystkiego. Wiem, że bardzo pomaga kasza jaglana na katar, więc połączyłam ją z pikantnym daniem, rodem z Meksyku. Dużo, dużo przypraw, moc warzyw i dodatek kaszy jaglanej, sprawiają, że to nie tylko zdrowe, ale i bardzo sycące danie. Dodatkowo bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze, od razu zróbcie je na dwa, trzy dni. Z każdym dniem, smaki przenikają się coraz  bardziej i danie jest lepsze i lepsze! Polecam je podać z dużą porcją natki pietruszki i jeść póki gorące. Smacznego!




Składniki:

250 gramów kaszy jaglanej

400 gramów mielonego indyka

1 puszka pomidorów bez skórki

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

1 czerwona papryka

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

200 ml bulionu drobiowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

Pół łyżeczki ostrej papryczki

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

1 płaska łyżeczka soli

Pieprz do smaku

1 łyżka oliwy z oliwek




Kaszę prażę w suchym garnku, następnie zalewam 450 ml wody, solę ją. Kaszę gotuję 20 minut, zdejmuję z kuchenki. 

Rozgrzewam oliwę, w garnku z grubym dnem. Siekam drobno czosnek i cebulkę. Wrzucam do garnka, podsmażam 2 minuty, dodaję mięso, często mieszając smażę 5-6 minut, mięso musi przestać być surowe. 

W międzyczasie kroję paprykę w kostkę, dodaję do garnka, chwilę smażę. Teraz dodaję fasolę i kukurydzę, dodaję pomidory i bulion. Doprawiam wszystkimi przyprawami, duszę potrawkę 25-30 minut. 

Do potrawki dodaję kaszę, podgrzewam razem 2-3 minuty. Gotowe danie przekładam do talerzy, warto posypać potrawkę solidną porcją natki pietruszki.



18 komentarzy:

  1. Witam serdecznie ♡
    Wygląda pysznie :) Rzadko jadam kaszę, więc może to dobry czas by wprowadzić ją do domowego menu :) Super przepis!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno fajna opcja na zimmne dni

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to musi być pyszne. Pojadłabym sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubie roznego rodzaju potrawki, ta na pewno by mi posmakowala! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. znów mój komentarz do spamu trafił bo go nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki urok Bloggera niestety od jakiegoś czasu regularnie komentarze trafiają do spamu

      Usuń
  6. Pyszne danie na poprawę nastroju i zdrowia:)
    Wracaj szybko do zdrowia Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kaszę jaglaną tak bardzo lubię, że jem kilka razy w tygodniu. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja lubię kaszę jaglaną, a mąż nie dlatego bardzo rzadko ją robię ;) ale twoje danie wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kaszę jaglaną <3
    Potrawka pyszna i idealna na takie chłodne dni.
    Życzę Ci dużo zdrowia i szybkiego powrotu do sił!
    Pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności, muszę zrobić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...