Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 23 listopada 2022

Butter Chicken. Wersja najlepsza.

 Kiedy za oknem zimno i śnieżnie, idealnie sprawdzają się mocno rozgrzewające dania. Co prawda w wielu rejonach, już mamy po śniegu i mocnym zimnie. Ale co z tego, nadeszła ta mocno chłodna część roku. Niesamowicie miło jest wrócić do domu, i zjeść coś co natychmiast rozgrzeje. A swoimi aromatami, przeniesie w egzotyczne i ciepłe rejony świata. Takie jest właśnie Butter Chicken. Danie niesamowicie proste, a przy okazji przepyszne. A o tej porze roku, smakuje po prostu wybitnie. Im zimniej, tym ja mam większą ochotę na takie mocno doprawione i bardzo aromatyczne dania. Takie, które wprowadzą moją duszę w błogi stan relaksu. Bo w końcu nie tylko deser musi relaksować. Może to też być maślany kurczak,w  pysznym sosie. Mięso, które marynuje się w jogurcie, jest niesamowicie wręcz delikatne i soczyste. Sos jest pełen smaków i aromatów. Danie świetnie łączy się z ryżem czy bagietką. Powiem Wam, że oczarowałam nim moich przyjaciół. Musiałam podzielić się przepisem, a mąż zażyczył sobie, byśmy jedli go co tydzień. Jeżeli więc chcecie zrobić wrażenie na rodzinie czy znajomych, a jednocześnie nie napracować się zbytnio. Mięso możecie śmiało zamarynować dzień wcześniej. To co, czujecie się skuszeni moją propozycją?




Składniki:

500 gramów piersi z kurczaka

1 puszka pomidorów bez skóry

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

150 ml śmietanki 36 %

200 gramów jogurtu naturalnego

250 ml bulionu warzywnego

2 czubate łyżki masła

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kminu rzymskiego

Pół łyżeczki mielonej kolendry

Pół łyżeczki cynamonu

Sól

Świeżo zmielony pieprz


Mięso kroję w kostkę, marynuję w jogurcie z dodatkiem soli i pieprzu, oraz cynamonu i słodkiej papryki. Odstawiam, można na całą noc. 

Siekam czosnek i cebulę, podsmażam na łyżce masła, dodaję resztę przypraw, smażę 5 minut. Dodaję pomidory z puszki-wraz z zalewą, zmniejszam moc palnika i duszę 10 minut. Miksuję na gładki sos. 

Mięso podsmażam  na drugiej łyżce masła 7-8 minut. Dodaję do sosu, dolewam bulion i duszę 10 minut. Hartuję śmietankę w 3-4 łyżkach ciepłego sosu, dolewam do całość, ciągle mieszając. Podgrzewam danie 5 minut. 

Podaję z ryżem, albo bagietką. 



35 komentarzy:

  1. Osobiście wielką fanką nie jestem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie przetestować Twój przepis, bo to danie wygląda naprawdę smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Najbardziej domową wersję, choć przyznaję się że czasem też kupuję gotowy sos, w słoiczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię. Kojarzy mi się z ulubioną restauracją indyjską w moim mieście, niestety miejsce niedługo zniknie z mapy, także przyda mi się ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłbym chętnie, ale żeby codziennie, to nie wiem. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że i mi by się znudziło dzień po dniu:)

      Usuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie, chociaż specjalnie dla siebie nie robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezłe jedzonko. Wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią bym to dzisiaj zjadła na obiad 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Danie totalnie w moim stylu, wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale zrobiłaś mi ochotę :o!?
    Pozdrawiam serdecznie! :)
    Wildfiret

    OdpowiedzUsuń
  11. moje smaki, uwielbiam wszystko co w aromatycznym sosie. Uciekam bo aż się głodna zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale fajny ten przepis! Muszę przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam raz to danie i bardzo mi smakowało :) Tym przepisem narobiłaś mi na nie apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Butter Chicken jadłam raz w życiu będąc w indyjskiej knajpce w Toruniu. Muszę przyznać, że niesamowicie mi zasmakowało. Nigdy nie próbowałam go odtworzyć w domu, ale widzę, że nie wydaję się aż tak skomplikowane :) Muszę spróbować. I koniecznie w wersji z bagietką ;)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem po obiedzie, a i tak mi zaburczało w brzuchu! To na pewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale fajny pomysł, rewelacja, zjadłabym z chęcią :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam mieszankę aromatycznych przypraw i potrawy inspirowane indyjską kuchnią. Na zimę nie wyobrażam sobie lepszej metody rozgrzania niż... przez brzuch :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...