Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 30 listopada 2022

Babeczki brzoskwiniowo-makowe

 Czy można zjeść muffinki na drugie śniadanie? Można! I to dzięki temu przepisowi. Babeczki robi się błyskawicznie, wieczorem możecie je przygotować, a rano wziąć na drugie śniadanie. Z jogurtem i świeżym owocem, będą wspaniałym posiłkiem, który na długo doda energii. Co ważne, babeczki są mięciutkie i długo trzymają świeżość, bez problemu zróbcie je na dwa dni. Wszyscy będą zachwyceni miłą odmianą od standardowych kanapek. Mi i mojemu mężowi, bardzo smakowały o poranku. Ostatnie poranki, jak i dnie, były, są i będą, szalone, pokręcone i w dzikim pędzie. Ale nie zapominamy o pożywnym śniadaniu. Szczególnie podczas choroby, a to przeziębienie męczy mnie i męczy. Teraz również męczy męża, cierpimy razem. Jak było powiedziane, w zdrowiu i chorobie. I jak widać dzielnie się tego trzymamy. Po cichu liczę, że choroba nam szybko minie, bo nie mamy za bardzo czasu by chorować. Terminy gonią, a chwilę spowolnienia zapewnia nam dobre jedzenie. Staram się celebrować posiłki, bo to jedyna okazja by choć na moment złapać dystans i zatrzymać pędzący świat....




Składniki:

300 gramów mąki orkiszowej

200 gramów marmolady brzoskwiniowej bez cukru

150 gramów masła

2 małe jajka

150 gramów jogurtu naturalnego

5 łyżek maku

Skórka starta z 1 pomarańczy

2-3 łyżki miodu

Ekstrakt waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli


Jogurt i jajka wyjmuję z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. 

Masło i marmoladę podgrzewam w garnuszku do stopienia masła, następnie studzę przez 20 minut- co jakiś czas warto przemieszać mieszankę. 

W dużej misce łączę jajka, z maślaną masą, dodaję jogurt i mieszam. Łączę wszystkie suche składniki i dodaję do mokrych. Mieszam kilka razy, tylko do połączenia się składników. 

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. Foremki do muffinek wypełniam ciastem, do 3/4 wysokości. Babeczki piekę 25 minut. 

25 komentarzy:

  1. O takie, mam już stąd tyle przepisów ale zbyt mało czasu na ich realizację! Zdrowia życzę 😊😊

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bym dała jeszcze bitą śmietanę na górę;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to śniadaniowe muffinki, lepszy będzie gęsty jogurt śmietankowy:)

      Usuń
    2. bita śmietana może być na śniadanie :D

      Usuń
  3. Ależ one muszą być pyszne. Wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadła bym takie babeczki na śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też niby chorujemy, ale na dobre rozchorować się nie możemy i tacy półchorzy sobie funkcjonujemy...

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne drugie śniadanie :) życzę zdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie zjadłabym takie babeczki, choćby zaraz. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłem, ale zjadłbym, bo kocham brzoskwinie zwłaszcza świeże ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo często robimy babeczki i to w różnych wersjach. Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż tutaj mi pachną :) Zdrowia Wam życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetycznie wyglądają. Zdrówka życzę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł na babeczki :) Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...