Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 6 września 2020

Szarlotka migdałowo-cynamonowa

Szarlotka, wyjątkowo wdzięczne ciasto. Lubią ją niemal wszyscy. pasuje praktycznie na każdą okazję. Dodatkowo nie jest to zbyt skomplikowany wypiek. Najważniejsze są dobre jabłka i kruche ciasto. Takie, które jest kruche, ale nie twarde, rozpływające się w  ustach. Owoców musi być naprawdę dużo! Do tego cynamon i płatki migdałowe. I jest pysznie! Taka szarlotka to istna rozkosz dla ciała i dla ducha. Wygląda uroczo i jeszcze lepiej smakuje. Kiedy w domu pachnie szarlotką, już nie ma odwrotu. Czuję jesień całą sobą. Serdecznie polecam, upieczcie ją sobie, bliskim, przyjaciołom. Zanurzcie się  w odrobinie jesieni! Ja po 8 dniach chorobowego, nieśmiało ruszam na zewnątrz. Przede mną spacer. Oby to lekkie słońce nie zniknęło!




Składniki:
4 jajka
500 gramów mąki pszennej
200 gramów cukru
250 gramów masła
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 jabłek, dość kwaśnych
1 czubata łyżka cynamonu
6 łyżek płatków migdałowych
2 łyżki cukru
Szczypta soli
1 łyżka kaszy manny

Dodatkowo:
Cukier puder





Oddzielam białka od żółtek. 
Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól, cukier i masło, siekam. Dodaję żółtka i śmietanę, szybko zagniatam kruche ciasto, zawijam w kulę, chłodzę godzinę. 
W międzyczasie obieram jabłka, kroję je w plasterki, posypuję cukrem i cynamonem. 
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Ciasto wałkuję, przekładam na blachę do pieczenia-wykładam ją papierem. Ciasto dokładnie nakłuwam widelcem i posypuję kaszą. Na ciasto wysypuję jabłka,posypuję dwiema łyżkami płatków migdałowych. Na jabłka delikatnie wykładam pianę z białek, posypuję resztą płatków migdałowych. 
Placek piekę 35 minut w 185 stopniach. Gdy wystygnie posypuję go cukrem pudrem. 


51 komentarzy:

  1. Szarlotkę to ja zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takije szarlotki to ja nie znam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to taka klasyka w sumie:)

      Usuń
    2. U mnie klasyka to kruche ciasto przekładane jabłkami :)

      Usuń
  3. Delicious.
    www.rsrue.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szarlotkę w każdym wydaniu. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  5. No nie powiem, narobiłaś mi smaku na szarlotkę. Co prawda bez cynamonu, ale za to zdecydowanie z płatkami migdałów! :D Muszę wypróbować ten Twój przepis, tylko zostaje dorwać ładne jabłka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, więc nie mogłabym się oprzeć :) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domowe szarlotki :) I duzo cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię szarlotkę, ale z migdałami jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie aczkolwiek dla mnie wersja bez cynamonu bo jestem uczulona

    OdpowiedzUsuń
  10. zjem całą blachę i będę chciała jeszcze xd

    OdpowiedzUsuń
  11. totalnie moje smaki, zwłaszcza na jesień!

    OdpowiedzUsuń
  12. Szarlotka wydaje się bardzo prosta do zrobienia, z chęcią przetestuję w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ta szarlotka jest genialna! Cudownie pachnie i świetnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dawno już nie jadłam szarlotki, może czas najwyższy zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aż mi narobiłaś smaka na taką szarlotkę 😍 chyba jutro coś upichcę😁

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...