Szarlotka, wyjątkowo wdzięczne ciasto. Lubią ją niemal wszyscy. pasuje praktycznie na każdą okazję. Dodatkowo nie jest to zbyt skomplikowany wypiek. Najważniejsze są dobre jabłka i kruche ciasto. Takie, które jest kruche, ale nie twarde, rozpływające się w ustach. Owoców musi być naprawdę dużo! Do tego cynamon i płatki migdałowe. I jest pysznie! Taka szarlotka to istna rozkosz dla ciała i dla ducha. Wygląda uroczo i jeszcze lepiej smakuje. Kiedy w domu pachnie szarlotką, już nie ma odwrotu. Czuję jesień całą sobą. Serdecznie polecam, upieczcie ją sobie, bliskim, przyjaciołom. Zanurzcie się w odrobinie jesieni! Ja po 8 dniach chorobowego, nieśmiało ruszam na zewnątrz. Przede mną spacer. Oby to lekkie słońce nie zniknęło!

Składniki:
4 jajka
500 gramów mąki pszennej
200 gramów cukru
250 gramów masła
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 jabłek, dość kwaśnych
1 czubata łyżka cynamonu
6 łyżek płatków migdałowych
2 łyżki cukru
Szczypta soli
1 łyżka kaszy manny
Dodatkowo:
Cukier puder

Oddzielam białka od żółtek.
Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól, cukier i masło, siekam. Dodaję żółtka i śmietanę, szybko zagniatam kruche ciasto, zawijam w kulę, chłodzę godzinę.
W międzyczasie obieram jabłka, kroję je w plasterki, posypuję cukrem i cynamonem.
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ciasto wałkuję, przekładam na blachę do pieczenia-wykładam ją papierem. Ciasto dokładnie nakłuwam widelcem i posypuję kaszą. Na ciasto wysypuję jabłka,posypuję dwiema łyżkami płatków migdałowych. Na jabłka delikatnie wykładam pianę z białek, posypuję resztą płatków migdałowych.
Placek piekę 35 minut w 185 stopniach. Gdy wystygnie posypuję go cukrem pudrem.
Szarlotkę to ja zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńjak i ja!
UsuńTakije szarlotki to ja nie znam :)
OdpowiedzUsuńto taka klasyka w sumie:)
UsuńU mnie klasyka to kruche ciasto przekładane jabłkami :)
UsuńDelicious.
OdpowiedzUsuńwww.rsrue.blogspot.com
Uwielbiam szarlotkę w każdym wydaniu. Pychota.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNo nie powiem, narobiłaś mi smaku na szarlotkę. Co prawda bez cynamonu, ale za to zdecydowanie z płatkami migdałów! :D Muszę wypróbować ten Twój przepis, tylko zostaje dorwać ładne jabłka. ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, więc nie mogłabym się oprzeć :) pychotka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudna☺
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPyszna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńdziekuję!
UsuńUwielbiam domowe szarlotki :) I duzo cynamonu :)
OdpowiedzUsuńim więcej tym lepiej!
UsuńBardzo lubię szarlotkę, ale z migdałami jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńpolecam!
Usuńojeny! to bardzo lubię! <3
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMoje smaki :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCudowna. Uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda pysznie aczkolwiek dla mnie wersja bez cynamonu bo jestem uczulona
OdpowiedzUsuńmożna pominąć:)
Usuńzjem całą blachę i będę chciała jeszcze xd
OdpowiedzUsuń;)
Usuńzostało coś?:D
UsuńKoniecznie trzeba upiec!
OdpowiedzUsuńkoniecznie!
Usuńtotalnie moje smaki, zwłaszcza na jesień!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńIdealne jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSzarlotka wydaje się bardzo prosta do zrobienia, z chęcią przetestuję w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńTa szarlotka jest genialna! Cudownie pachnie i świetnie smakuje!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńFajne połączenie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDawno już nie jadłam szarlotki, może czas najwyższy zrobić :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie!
UsuńAż mi narobiłaś smaka na taką szarlotkę 😍 chyba jutro coś upichcę😁
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń