Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 30 września 2022

Ciasto kokosowe ze śliwkami

 Jestem z tych dziwnych ludzi, których surowe, świeżutkie i pachnące śliwki, w ogóle nie interesują. Co innego śliwki upieczone, albo zamienione w powidła. To mogę jeść, ba, zajadać się. I oczywiście piec, gotować, smażyć, i co tam jeszcze można. Zapach ciasta ze śliwkami, definitywnie ogłasza jedno- mamy jesień. Ta moja jest nijaka, zbaczająca w stronę kiepskiej. Zarówno zdrowotnie, jak i pogodowo. Co tu robić, kiedy za oknem pada? Chyba po prostu wziąć do ręki książkę ( tak, już powoli wracam do czytania w dużych ilościach, bo kojarzę o czym czytam), zaparzyć kubek białej herbaty z granatem-moje odkrycie i zajadać się ciastem. Dziś polecam niezwykle pyszny placek ze śliwkami i kokosem. Kluczem są idealne śliwki, najlepiej ze starego drzewa, koniecznie węgierki. Mąż dopadł takie "ogrodowe", były wybitne. Cudownie osłodziły ciasto i dodały mu niesamowitego aromatu. Nowością jest zaś dodatek kokosa. Kiedy myślimy o cieście ze śliwkami, automatycznie mamy na myśli porcję cynamonu czy wanilii. A tutaj proszę, egzotyczny kokos. Ale wiecie co? Nasze swojskie śliwki genialnie pasują do kokosowych wiórek. Upieczcie to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto. Smakuje rewelacyjnie, chociaż wydawać by się mogło, ot, zwykły placek ze śliwkami. Nieprawda, to czysta poezja smaku. I wiecie co? To świetny otulacz, na jesienne wieczory po prostu ideał. Kogo skusiłam i kto upiecze to ciacho?





Składniki:
2 duże jajka
125 gramów masła
200 gramów mąki pszennej
150 gramów jogurtu greckiego
100 gramów erytrytolu ( albo cukier)
70 gramów wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
15 śliwek
Lukier:
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z ctryny




Jajka, masło i jogurt, wyjmuję z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. 
W misie miksera umieszczam masło z erytrytolem z wanilią i skórką cytrynową, ubijam na jasny krem. Następnie dodaję jajka-ciągle miksuję. Kiedy składniki się połączą, dodaję jogurt, dalej ucieram. 
Teraz czas na dodanie mąki, wiórek kokosowych i proszku do pieczenia, miksuję przez moment, tylko do połączenia składników. 
Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Blachę do pieczenia wykładam papierem, wylewam ciasto. Śliwki dokładnie myję, przekrajam na połówki, usuwam pestkę. Połówki owoców układam na cieście. Placek piekę 45-50 minut, do suchego patyczka, studzę. 
Z cukru i soku z cytryny ukręcam lukrem, polewam nim ciasto. 

34 komentarze:

  1. Myślę, że to ciasto podbije moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się tak nie pozapadały śliwki jak na zdjęciu. Według mnie ciasto takie sobie. śliwki ułożyłam skórką do ciasta.

      Usuń
  2. Przyznam, że nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, wręcz jakby śliweczki były pod kruchym ciastem z otworkami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne ciasto. Ja lubię też świeże śliwki ale te pieczone mają cudowny zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry! Uwielbiam i ciasto śliwkowe i kokosy, ale nigdy nie łączyłem ich razem 😁

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne choć kokos ze śliwkami mi się nie kojarzy, sam bym zrobił z figami, bo bardziej egzotyczne. Mimo wszystko zjadłbym bardzo chętnie jedno i drugie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja śliwki uwielbiam w każdej postaci, ostatnio nawet w szybkim koktajlu do pracy. Ale ciasto ze śliwkami to zawsze numer 1:) bardzo ciekawie skomponowałaś smaki za pomocą tych wiórków koksowych:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm nie lubię ciast z owocami :D żadne jabcole, z truskawkami czy innymi, jak owoce to tylko na żywo :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię ciasta ze śliwkami, więc siłą rzeczy mam ochotę wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. ciacho jak malowane, kokos i śliwka ciekawy duet

    OdpowiedzUsuń
  11. Super post. : D <3
    follow for follow? tell me the answer in my new post!
    jfashionlover.co.uk <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności! Właśnie muszę tej jesieni zrobić jakiś deser ze śliwkami. Z jabłkami, gruszkami, figami już zdążyłam zrobić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tyle przerobiłam ciast ze śliwkami, a takiego jeszcze nie !!! :) zapisane

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też nie przepadam za surowymi śliwkami. Ciasto wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale ono pięknie się prezentuje! Chętnie bym porwała kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...