Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 12 sierpnia 2022

Szybkie ciasto z borówkami

 Zaczynam mały borówkowy spam. Wybaczcie mi! Ale zamówiłam 2 koszyki borówek. Część zamroziłam do zimowych owsianek, ale część musiałam wykorzystać na coś innego. Moja pierwsza myśl? Błyskawiczne ciasto! Takie, które robi się chwileczkę, dosłownie kilka minut. Potem moment w piekarniku i ciasto gotowe. Najlepsze do kubka gorącego kakao. Świetne na podwieczorek, idealne na drugie śniadanie. Świetne na weekend, na spacer, na piknik i na wycieczkę. Czy już wspominałam, że to bardzo banalne ciasto? Jego skład jest niesamowicie wręcz prosty i nie wymaga większych przygotowań. Ot, masło, jajka i mąka i borówki. Puchate, słodkie, po prostu domowe. Jeżeli miałabym określić go jednym przymiotnikiem, byłoby to słowo- babcine. To takie ciasto, które przygotujecie, kiedy wpadną niespodziewani goście. Solidnie wypakowane borówkami, ładnie wyrośnięte, bardzo miękkie. Oczywiście, nie jest zbyt słodkie, więc bez obawy, można sięgnąć po  dwa kawałki. Osobiście w kwestii deserów, jestem zdania, że im prościej tym lepiej. Takie ciasta, które można wziąć do ręki i po prostu zajadać, nie martwiąc się o talerzyki, łyżeczki, widelczyki. Takie wypieki, które są proste i domowe. To zdecydowanie moje osobiste hity!




Składniki:

200 gramów masła
4 duże jajka
200 gramów mąki pszennej
100 gramów erytrytolu ( albo cukru)
Ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 gramów borówek

Kruszonka:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 łyżki erytrytolu




Z podanych składników zagniatam luźną kruszonkę, chwilę ją chłodzę.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Borówki opłukuję. 
W misie miksera umieszczam masło z wanilią i słodzidłem. Dokładnie miksuję na jednolity krem. Następnie pojedynczo dodaję jajka, dalej ubijam. Kiedy masa jest jednolita, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję tylko do połączenia się składników. Do masy dodaję borówki, przemieszam. 
Tortownicę wykładam papierem, wylewam ciasto, wierzch posypuję kruszonką. Placek piekę 35-40 minut. 
Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem. 

20 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto <3
    Kocham borówki, a w kuchni do słodzenia używam najczęściej polioli, więc przepis zapisuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, szybkie i na pewno bardzo smaczne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Proste ale też pyszne, myślę, że teraz jest odpowiednia pora na nie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie szybkie przepisy są zdecydowanie najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham ciasta z sezonowymi owocami :) A borówki ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Często robię podobne ciasto. Bardzo je lubię bo jest proste, szybkie i smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Do pieczenia ciast podchodzę, jak pies do jeża. Wolę je konsumować niż robić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co do "babcine" to się nie zgodzę, bo nasze babcie to raczej czarne jagody niż borówki. Natomiast co do samego ciasta to pychotka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie fajne, lubię takie proste i smaczne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mnie dziś wpadł w ręce mak i zrobiłam babkę z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto z borówkami zawsze najlepsze;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...