Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 5 sierpnia 2022

Pulpeciki po marokańsku

 Klopsiki i pulpeciki, najchętniej robię je w sosie koperkowym. Takim jak u mamy. Do tego dużo puree i obowiązkowo mizeria. Leciutkie danie, które wszystkim smakuje. Ale, ale. Czasem chcę nieco zmienić swoje menu i zamiast tradycyjnych klopsików, wybieram coś nowego. Tym razem wybór padł na  niesamowicie aromatyczne klopsiki. Klopsiki są niezwykłe, pełne przypraw oliwek i kolendry. Podałam je z kaszą kuskus. Całość otulała pyszny sos. To danie na długo zapada w pamięć. To taka podróż kulinarna, bez wychodzenia z domu. Czyli szybkie wakacje, we własnej kuchni. Od razu polecam zrobić podwójną porcję, na drugi dzień klopsiki są nawet jeszcze pyszniejsze, bardziej aromatyczne. Najlepiej smakują z kaszą kuskus i warzywami, to podkreśla ich orientalny charakter. Myślę sobie, że letnia pora, to idealny czas by na spokojnie próbować różnych kuchni świata. I udać się takie podróże. Klopsiki w sosie koperkowym, są świetne. Ale, ale, klopsiki po marokańsku, to obiad wart grzechu!



Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego  z szynki

15 zielonych oliwek

1 jajko

Dwie garście siekanej kolendry

2 ząbki czosnku

Łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Pół łyżeczki mielonego imbiru

Pół łyżeczki mielonego kuminu

2 płaskie łyżki mąki pszennej

Sól

Pieprz

1 pełna łyżka oleju rzepakowego

Sos:

300 ml bulionu warzywnego

2 małe czerwone cebule

1łyżka mała

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka słodkiej papryki

Do podania kasza kuskus, pomidor i ogórki


Czosnek, oliwki i kolendrę bardzo drobno siekam- najlepiej w malakserze. 

Do dużej miski przekładam mięso mielone, dodaję jajko, przyprawy i miks oliwkowo-kolendrowy. Dokładnie wyrabiam gładką masę. Z masy formuję klopsiki - mi wyszło 26. Klopsiki obtaczam delikatnie w mące. 

Rozgrzewam olej, smażę klopsiki po 2 minuty z każdej strony. Kroję cebulę w piórka, dodaję do klopsików, podsmażam kolejne 2 minuty. Zalewam całość bulionem, dodaję masło, słodką paprykę  i pietruszkę. Duszę całość 20  minut na małym ogniu.

Danie podaję z kaszą i warzywami, obficie polewając je sosem. 

17 komentarzy:

  1. koniecznie do zrobienia! czy mogą być czarne oliwki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to wszystko smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich pulpecików jeszcze nie jadłam. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. O proszę, kolejny świetny przepis na pyszny obiad a takich pulpetów nie jadłem nigdy - muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłem już klopsiki, ale nie w tej postaci. Maroko kojarzy mi się z mnóstwem aromatycznych przypraw. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, te klopsiki są niesamowicie wręcz aromatyczne!

      Usuń
  6. Nie jadłam jeszcze takich pulpecików 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię pulpeciki ale takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...