Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 29 sierpnia 2022

Kurczak z ryżem. Aromatyczna marynata jogurtowa

 Witam Was w nowym tygodniu. Będzie to zakręcony czas, bo w piątek zaczynam urlop. Czas ostro wziąć się do pracy, i przygotować firmę na moją nieobecność. Kiedyś nie zwracałam większej uwagi na urlop. Ot, brałam 5 dni i jechałam na kilka dni. Teraz zdecydowanie bardziej doceniam wartość urlopu, zmienienia otoczenia i  oderwania się od codzienności. Tym razem znów jadę w góry. Rok temu był Bieszczady, czyli wschód. W tym roku Pieniny, czyli Środek. Teraz zachód i Sudety. No tak, ludzie morza na urlopy najchętniej jadą w odwrotnym do morza kierunku. Nie mogę się doczekać. A jak na złość, te ostatnie dni przed urlopem ciągną się niczym makaron. No dobrze, czemu ja wspominam o makaronie, kiedy tak naprawdę chcę zaprosić na danie z ryżem? Tego nie umiem wytłumaczyć, wracam więc do przepisu. A ten przepis naprawdę warto wypróbować. Danie jest proste i zasadniczo składa się z czterech głównych składników. Reszta to przyprawy, ale nie oszukujmy się, to one tworzą to danie. Bez curry, kuminu, imbiru czy goździków, to danie byłoby banalne i nijakie. A wychodzi nam niesamowicie aromatyczna potrawa, która przenosi nas w azjatyckie rejony. Kurczak marynowany w jogurcie jest niesamowicie delikatny i miękki. A dzięki przyprawom, zyskuje nowy wymiar smaku. Koniecznie ruszcie w kulinarną podróż i zróbcie to danie.






Składniki:

0,5 kg mięsa  z udka kurczaka ( bez skóry i kości)

250 gramów jogurt greckiego

1 czubata łyżka przyprawy curry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 płaska łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 płaska łyżeczka mielonych goździków

1 łyżeczka mielonego imbiru

Sól

Pieprz


Dodatkowo:

250 gramów ryżu Basmati

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 listki laurowe

Kawałek ostrej papryczki-posiekany

2 garście kolendry

1 łyżka cukru

200 ml wody

1 łyżka oleju





Mięso kroję w kostkę, średniej wielkości. 

W zamykanym pojemniku, łączę  jogurt ze wszystkimi przyprawami, wkładam mięso, dokładnie mieszam, odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny,a  najlepiej na noc. 

Gotuję ryż, powinien być al dente- ja gotuję 5 minut krócej niż zaleca producent. 

Miażdżę czosnek, siekam cebulę w piórka. Rozgrzewam olej. 

Na oleju podsmażam cebulkę, posypuję ją cukrem, smażę na złoto, około 6-7 minut, zdejmuję z patelni, odkładam na talerzyk.

Na reszcie oleju podsmażam czosnek, dodaję liście laurowe i posiakane chilli= smażę minutę. Następnie dodaję mięso razem z  całą marynatą, smażę 5 minut, często mieszając zawartością patelni.

Na wierzchu układam ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę, zalewam danie wodą, przykrywam pokrywką i duszę 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. 

Gotowe danie posypuję kolendrą. 

30 komentarzy:

  1. Mniaaam! Będę próbował, tylko muszę kupić takie przyprawy bo nie używałem do tej pory takich 👍

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam takiego kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno bardzo pyszny jest ten kurczak😊

    OdpowiedzUsuń
  4. o! Dziękuję za inspiracje na kolacje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie potrawy mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zapisać Twój przepis bo ostatnio nie mam weny na dania ryż/kurczak. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to wsiadamy w Pabiedę i jedziemy.
    Kurczak z ryżem, to moje ulubione danie obiadowe. ;)
    Smacznego i udanego urlopu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ ono apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię tak marynowane mięso w jogurcie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzadko jem kurczaka. Ale to danie prezentuje się cudnie więc chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...