Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 10 sierpnia 2022

Kolendrowo-limonkowy kurczak na ryżu

 Co zrobić na obiad? To jedno z popularniejszych pytań jakie można usłyszeć w wielu domach. Czasem tak jest, że brakuje pomysłu na coś nowego. A zwykła opcja pod tytułem- mam pierś z kurczaka i zrobię kotlety, staje się zbyt banalna. Mam taką zasadę, że lubię kiedy coś jest smaczna, ciekawe, ale i szybkie. W tygodniu nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, najlepiej jak moje dania obiadowe, można przygotować w podwójnej porcji na dwa dni. Wracamy więc do początku. Złapałam w dobrej cenie ekologiczne piersi z kurczaka. Część zamroziłam, a część chciałam przygotować na bieżąco. Odpadła opcja kotlety- jedliśmy je u teściowej kilka dni wcześniej. Hmm, co by tu zrobić? Może piersi na limonkowym ryżu z sosem z awokado? Danie zaskakująco proste, i niesamowicie wręcz aromatyczne. Do produkcji wystarczy niewiele składników, a efekt? Coś zaskakującego i nowego. Dodatkowo, danie łatwo się odgrzewa następnego dnia. A jak smakuje? Egzotycznie! Cytryna i kolendra, do tego niesamowicie kremowy i głęboki w smaku sos. Nie macie wymówek, odmieńcie zwykłe mięso drobiowe w coś zaskakującego i pełnego nowych smaków!





Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżeczki masła
1 szklanka surowego ryżu
Sok z 2 limonek
2 garście  posiekanej kolendry
3 ząbki czosnku
450 ml bulionu warzywnego
Sól- łyżeczka
Pieprz- łyżeczka
Ostra papryka- pół łyżeczki

Sos:
1 duże awokado
1 ząbek czosnku
50 ml mleka
Duża garść kolendry
Sok z 1 limonki
Sól
Pieprz


Piersi z kurczaka osuszam, nacieram solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam 1 łyżeczkę masła, podsmażam mięso po 2 minuty z każdej strony, zdejmuję z patelni. 
Czosnek siekam, rozgrzewam drugą łyżeczkę masła, podsmażam czosnek z ryżem, aż stanie się szklisty- około 3 minut, zalewam ryż bulionem. Dodaję sok z limonek, kolendrę, doprawiam solą i pieprzem i papryką. Na ryżu układam pierś z kurczaka. Przykrywam patelnię pokrywką i podgrzewam danie 25 minut- ryż powinien wchłonąć cały płyn. 
Kiedy mięso się gotuje, szykuję sos. Wszystkie składniki sosu miksuję w blenderze na gładki sos. 
Gdy danie jest gotowe, na wierzchu polewam mięso i ryżem sosem, można udekorować danie plasterkami limonki i posiekaną kolendrę. Podaję na ciepło. 




23 komentarze:

  1. W takim wydaniu jeszcze nie jadłam kurczaka. Bardzo mnie ciekawi, czy by mi zasmakował.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za kolendrą, ale to taki wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to danie dla miłośników tego ziela-nie każdy lubi, wiem;)

      Usuń
  3. Całkiem fajne jedzonko. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie smacznie! Danie pełne smaków i aromatów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój wcześniejszy komentarz chyba wpadł do spamu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie danie z kurczaka - super ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to musi być przepyszne danie, już samym patrzeniem ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...