Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 1 sierpnia 2022

Babka majonezowa z polewą

Dziś zapraszam na wyjątkowo ciekawe ciasto. Będzie to babka majonezowa, nasączona polewą z karmelowej czekolady. Ta polewa, a jest jej naprawdę sporo, wnika w ciasto, zabarwia je i dodaje niesamowitego smaku. W tym bardzo prostym cieście, sprawdza się teza, że im więcej polewy, tym lepiej. Chciałabym nawet rzec, że istnieje takie przysłowie, o ilości polewy. Ale chyba nie byłaby to prawda, więc powiem po prostu, że to ciasto, dzięki karmelowej polewie jest niezwykłe. I to jest ciekawe, bo to jest wyjątkowo proste ciasto! Kolejne z moich ulubionych, niemal bez zbędnej pracy. Tak naprawdę wystarczy kilka chwil i już, ciasto w piecu. Potem jest ten moment, kiedy trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać aż się upiecze. Kiedy ciasto się piecze, weźcie przykład ze mnie, spakujcie się na wyprawę. U mnie był to wypad na plażę. Brak upałów, powoduje, że nie było tłumów, za to mogłam na spokojnie rozłożyć koc, poczytać książkę i zajadać pyszne ciasto. Zanim do tego doszło, musiałam wyjąć ciasto z pieca i sowicie nasączyć je polewą. I teraz tylko chwilkę czekamy aż ciasto wystygnie. I potem możemy już jeść. I wiecie co? Na jednym kawałku się nie skończy!





Składniki:
3 łyżki łagodnego majonezu
Po pół szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
4 jajka
150 gramów erytrytolu
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Polewa:
150 gramów czekolady karmelowej
3 łyżki mleka
1 łyżka masła

Dodatkowo: masła i kasza manna do formy

Piekarnik nagrzewam do 185 stopni.
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, razem z cukrem, i erytrytolem. Kiedy piana jest już ubita, dodaję żółtka-pojedynczo i dalej ubijam, do połączenia się składników. 
Do masy jajecznej dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą, mieszam szpatułką. Na sam koniec dodaję majonez. Delikatnie mieszam masę. 
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Wylewam ciasto i piekę je 50-55 minut, do suchego patyczka. 
Składniki polewy roztapiam w garnuszku. Jeszcze ciepłe ciasto, nakłuwam z wierzchu patyczkiem-dziurek powinno być bardzo dużo, polewam ciasto polewą. 
Babkę zostawiam do przestudzenia.

20 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze nigdy babki majonezowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. O wow... ale ona musi być dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy w życiu takiej nie jadłem. Nawet nie wiem jak może smakować.
    Mimo wszystko życzę smacznego. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. majonezu nie czuć, to jest po prostu jajko z olejem :)

      Usuń
  4. Brzmi ciekawie i bardzo smakowicie, z takim ciastem to wypad na plażę nawet w niepogodę będzie udany <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka na majonezie? To dopiero nowość! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, dla coś nowego! Majonez i babka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. znowu mój komentarz wcięło...

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej babki jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta z majonezem jeszcze nie jadłam. Trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znam ten przepis. Bardzo lubię tę babkę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Słyszałam o takiej babce, nawet przepis już gdzieś widziałam ale jeszcze nigdy takiej nie robiłam :) na pewno pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...