Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 20 lipca 2022

Sticky Rice z kaszubskimi truskawkami

 Dawno nie było nic, co mogłabym zaproponować na śniadanie. A wiadomo, że latem najbardziej kuszą nas owoce. Mnie zainspirowały, do stworzenia swojskiej wersji sticky rice. W oryginale występuje mango. Ale kiedy cieszą oczy, kaszubskie truskawki, aż żal sięgać po egzotyczne mango. Póki są truskawki, wciąż się nimi cieszę. A mam to wielkie szczęście, że te kaszubskie, czerwone słodkości, kupuję niemal pod domem. Jakże więc mogłabym ich nie wykorzystać w tym daniu? A to danie, to kleisty ryż. Jeżeli jesteście fanami ryżu na mleku, ta wersja z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jest nieco inna od zwykłego ryżu na mleku. Potrzebujemy bowiem specjalnego ryżu, który dzięki dużej ilości skrobi, robi się klejący, ba, można z niego lepić kulki, bez problemu. Ryż ten, ma też ciekawy, nieco inny smak. Jest on podstawą tego dania, dziś bez problemu można go kupić w dużych sklepach. Kolejną ważną kwestią, jest mleko kokosowe. Takie z puszki, to na jego bazie, robimy słodki syrop do ryżu. Ziarenka chłoną aromat, nabierają niebiańskiej konsystencji. Zapach i smak, takiego deseru, jest nie do opisania. Po prostu trzeba go zrobić. Dla mnie taki ryż, to genialna opcja na sycące śniadanie. Jeżeli, jak ja, kochacie śniadania na słodko, to będziecie w siódmym niebie. Nie ukrywam, produkcja, zajmuje chwilę czasu, więc polecam go zrobić w wolny dzień, albo w weekendowy poranek. Będziecie zachwyceni tym smakiem i ciągle będziecie chcieć go więcej!






Składniki:

1 szklanka ryżu do Sticky Rice

1 szklanka wody

Puszka mleczka kokosowego

1 łyżeczka soli

3 łyżki cukru trzcinowego

Kilkanaście truskawek

Sezam do posypania



Ryż dokładnie płuczę pod wodą- woda musi być całkowicie przezroczysta. Ryż zalewam wodą, gotuję na małym ogniu, 15 minut-staram się rzadko mieszać ryż. Odstawiam do wystudzenia. 

W drugim garnku podgrzewam mleko kokosowe z solą i cukrem, gotuję tylko do momentu  zagotowania. Syropem zalewam ryż, przykrywam garnuszek folią aluminiową, odstawiam na kwadrans. 

W międzyczasie kroję truskawki na połówki, na suchej patelni prażę sezam. Gotowy ryż, przekładam do miseczek, układam na wierzchu owoce, posypuję sezamem. 

24 komentarze:

  1. Pyszne i pożywne śniadanie :)
    Dobra energia na dzień dobry :D

    OdpowiedzUsuń
  2. My kaszubskie truskawki jedliśmy gdy byliśmy nad morzem i rzeczywiście są bardzo smaczne! Bardzo mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, chętnie bym zjadła ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie próbowałam tego ryżu, ale z truskawkami z pewnością jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym zjadła. Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie, a truskawki uwielbiam! Latem najpierw zawsze sięgam po polskie owoce, później egzotyczne. Poza tym, mój mąż lubi ryż na słodko, więc może mu kiedyś zaserwuję podobne śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, połączenie kokosa i truskawek jest wspaniałe!

      Usuń
  7. Wiem tylko z opowieści, że kaszubskie truskawki są bardzo smaczne, znam smak innych odmian. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ narobiłaś smaka na takie śniadanko,zapowiada się przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To jest pycha śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Cudowne to śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...