Kiedy myślimy o mielonym mięsie, od razu w naszej głowie pojawiają się rumiane kotleciki, jak u babci. Albo delikatne klopsiki, skąpane w sosie koperkowym. I to jest pycha! Ale czasem ma się ochotę na coś innego. Na jakieś nowe smaki. I dziś zabieram Was na kulinarną podróż, smaki Azji, z dodatkiem mięsa mielonego. Jako dodatek ryż i sałata. Smaki imbiru, ostrej papryczki i orzechowego masełka idealnie się komponują i przenikają. To danie jest niesamowicie wręcz aromatyczne. Pachnie podróżą i niezłą przygodą. A do tego to danie, jest takie pyszne i niezwykle wręcz proste. I takie nieoczywiste. Niby zwykłe mięso mielone, ale gwarantuje Wam, że takiej kombinacji smaków, jeszcze nie próbowaliście. A poniedziałek to idealny dzień, na mniejsze i większe kuchenne eksperymenty. Na rozpoczęcie tygodnia, od smacznego i nieoczekiwanego obiadu. Zaskoczcie rodzinę, zaskoczcie samych siebie. Indyk w wielu smakach, poleca się na obiad!
Kontakt:
magda_girsztowt@wp.pl
poniedziałek, 11 lipca 2022
Nowy pomysł na mielone. Z imbirem i masłem orzechowym
Składniki:
400 gramów mięsa mielonego z indyka
Sok z 2 średnich limonek
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżeczki sosu sojowego
3 średnie czerwone cebule
2 łyżki posiekanego imbiru
3 łyżki masła orzechowego bez dodatków
2 ząbki czosnku-zmiażdżone
6 łyżek ciepłej wody
Duża szczypta, mielonej, ostrej papryczki chilli
Sól
Świeżo mielony pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
Do podania:
ryż, sałata
Siekam cebule w krążki.
Do jednej miski dodaję sok z limonki, sos sojowy, cukier brązowy, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję połowę porcji cebuli, mieszam i odstawiam.
W drugiej miseczce łączę masło orzechowe, posiekany imbir,zmiażdżony czosnek, ostrą papryczkę oraz wodę, dokładnie mieszam sos.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso i smażę około 5 minut, następnie dodaję pozostałą cebulę, smażę razem 3 minuty. Teraz czas na dodanie sosu z masła orzechowego, zalewam nim zawartość patelni, zmniejszam moc palnika i podgrzewam 7-8 minut.
Na talerze wykładam ryż i sałatkę. Na wierzchu układam mięso z sosem, podaję danie z marynowaną cebulką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
tak orientalnie :D
OdpowiedzUsuńMielone w tej wersji wydaje się bardzo kuszące :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWow, jaki fajny przepis. Super pomysł na mielone.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPodoba mi się przepis. Sam jeszcze nie jadłem. ;)
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńPyszne i jakie oryginalne połączenie! <3
OdpowiedzUsuń:)
Usuńgenialny pomysł! Chętnie spróbuję czegoś nowego :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwooow, ale ekstra pomysł!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńo proszę jakie kreatywne podejście do tematu mielonego
OdpowiedzUsuń;)
Usuńmój koment do spamu trafił na pewno bo go nie widzę...
OdpowiedzUsuńsprawdzałam spam, nie ma!
UsuńSuper, bardzo podoba mi się taka wersja mielonych :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo ciekawe połączenie smakowe. Nie jadłam jeszcze takich mielonych :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMnie kupiłaś tymi smakami, ale z moją rodzinką nie pójdzie tak gładko , hihi;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCiekawy pomysł. smak musi być odlotowy
OdpowiedzUsuń