Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 11 lipca 2022

Nowy pomysł na mielone. Z imbirem i masłem orzechowym

Kiedy myślimy o mielonym mięsie, od razu w naszej głowie pojawiają się rumiane kotleciki, jak u babci. Albo delikatne klopsiki, skąpane w sosie koperkowym. I to jest pycha! Ale czasem ma się ochotę na coś innego. Na jakieś nowe smaki. I dziś zabieram Was na kulinarną podróż, smaki Azji, z dodatkiem mięsa mielonego. Jako dodatek ryż i sałata. Smaki imbiru, ostrej papryczki i orzechowego masełka idealnie się komponują i przenikają. To danie jest niesamowicie wręcz aromatyczne. Pachnie podróżą i niezłą przygodą. A do tego to danie, jest takie pyszne i niezwykle wręcz proste.  I takie nieoczywiste. Niby zwykłe mięso mielone, ale gwarantuje Wam, że takiej kombinacji smaków, jeszcze nie próbowaliście. A poniedziałek to idealny dzień, na mniejsze i większe kuchenne eksperymenty. Na rozpoczęcie tygodnia, od smacznego i nieoczekiwanego obiadu. Zaskoczcie rodzinę, zaskoczcie samych siebie. Indyk w wielu smakach, poleca się na obiad!




Składniki:
400 gramów mięsa mielonego z indyka
Sok z 2 średnich limonek
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżeczki sosu sojowego
3 średnie czerwone cebule
2 łyżki posiekanego imbiru
3 łyżki masła orzechowego bez dodatków
2 ząbki czosnku-zmiażdżone
6 łyżek ciepłej wody
Duża szczypta, mielonej,  ostrej papryczki chilli
Sól
Świeżo mielony pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego

Do podania:
 ryż, sałata


Siekam cebule w krążki. 
Do jednej miski dodaję sok z limonki, sos sojowy, cukier brązowy, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję połowę porcji cebuli, mieszam i odstawiam.
W drugiej miseczce łączę masło orzechowe, posiekany imbir,zmiażdżony czosnek, ostrą papryczkę oraz wodę, dokładnie mieszam sos. 
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso i smażę około 5 minut, następnie dodaję pozostałą cebulę, smażę razem 3 minuty. Teraz czas na dodanie sosu z masła orzechowego, zalewam nim zawartość patelni, zmniejszam moc palnika i podgrzewam 7-8 minut. 
Na talerze wykładam ryż i sałatkę. Na wierzchu układam mięso z sosem, podaję danie z marynowaną cebulką. 

24 komentarze:

  1. Mielone w tej wersji wydaje się bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jaki fajny przepis. Super pomysł na mielone.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się przepis. Sam jeszcze nie jadłem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i jakie oryginalne połączenie! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. genialny pomysł! Chętnie spróbuję czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o proszę jakie kreatywne podejście do tematu mielonego

    OdpowiedzUsuń
  7. mój koment do spamu trafił na pewno bo go nie widzę...

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, bardzo podoba mi się taka wersja mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie smakowe. Nie jadłam jeszcze takich mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie kupiłaś tymi smakami, ale z moją rodzinką nie pójdzie tak gładko , hihi;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy pomysł. smak musi być odlotowy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...