Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 18 lipca 2022

Ciasto truskawkowe na kefirze.


Ależ to był weekend! Mieliśmy gości, z drugiego końca Polski. Chcieliśmy pokazać im nasze Trójmiasto, od jak najlepszej strony. Co nie znaczy, że od tej najbardziej turystycznej. Sama nie przepadam za tłumem turystów, wolę spokój i uważam, że najbardziej popularne atrakcje, najlepiej się zwiedza po, albo przed sezonem. Bez tłumów, bez kolejek i bez nerwów.  Celowo unikam Mola w Sopocie-odwiedzam je zimą. Unikam ulicy Długiej w Gdańsku, w zamian za to moich gości, prowadzę po Dolnym Mieście, czy ciągam po uroczych, bocznych uliczkach Wrzeszcza czy Oliwy. Zamiast na plażę w Gdyni, czy w Brzeźnie, odjeżdżam 50 km od Trójmiasta i już, mamy spokojne plaże, gdzie nie brakuje miejsca do piknikowania. I tak, po intensywnych trzech dniach, zakończyliśmy dzień zwiedzania, piknikiem. Poza sałatkami i pasztecikami z ciasta francuskiego, przygotowałam też to ciasto. Obłędnie lekkie,  delikatnie słodkie, mocno truskawkowe, wyjątkowo mięciutkie. Wilgotne, świetne do jedzenia rękoma. Zniknęło błyskawicznie, i to nie tylko dlatego, że mieliśmy w nogach 10 kilometrów spacerów. Na letnie pikniki, i chwile słabości, upieczcie ten placek. Zrobicie go raz i dwa. A przyjemności z jedzenia będziecie mieli co niemiara!

 


Składniki:
15 truskawek
250 ml kefiru
2,5 szklanki mąki pszennej
80 gramów cukru
1/3 szklanki oleju
3 jajka
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli

Kruszonka :
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru waniliowego





Z podanych składników zagniatam kruszonkę, chłodzę przez 30 minut w lodówce.
Jajka i kefir wyjmuję  z lodówki na pół godziny przed pieczeniem.
Owoce przepłukuję, większe owoce kroję na połówki. 
W dużej misce łączę wszystkie mokre składniki - kefir, jajka i olej, mieszam chwilę. Dodaję mąkę, cukier, sól i cukier waniliowy. Delikatnie mieszam, tylko do połączenia się składników. 
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Tortownicę wykładam papierem, wylewam ciasto. Na wierzchu układa truskawki, lekko je wciskam, posypuję ciasto kruszonką. Placek piekę 45-50 minut, do suchego patyczka, 
Po upieczeniu wypiek, można posypać cukrem pudrem.


27 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasta z truskawkami i bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię bardzo takie ciasta są szybkie i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. oj zrobię takie ciacho na dniach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytałem, że w Pucku kwitną sinice.
    Ciasto wygląda smacznie. Chętnie bym skosztował.
    Smacznego. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas dopiero teraz robi się ciepło, to będą sinice!

      Usuń
  5. Pyszne to ciasto. Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne ciasto, proste i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusisz, zamienię mąkę na orkiszową, powinno się udać

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie, chętnie bym skosztowała. Uwielbiam placek z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne ciasto <3 Pyszne, piękne i delikatne - ja też zrobię :)
    Dziękuję za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciasta truskawkowe, chętnie zrobię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham ciasta z sezonowymi owocami, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Proste a jakie pyszne ciasto, podkradam pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...