Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 13 czerwca 2022

Włoska pulpa pomidorowa

Poniedziałek i zupa pomidorowa to w wielu domach tradycja. Skoro był rosół, to będzie i pomidorowa, logicznie i bardzo tradycyjnie. No dobrze, ale przecież nie zawsze w sobotę rosół. Czasem mamy minimum czasu,. ale bardzo chcemy zjeść coś ciepłego, zdrowego i domowe. I naprawdę szybkiego. Wtedy przychodzi mi do głowy pomysł na włoską pulpę pomidorową, czyli bardzo smaczną i nieskomplikowaną zupę. Tak prostą, że zrobicie ją niemal z zamkniętymi oczami. Idealną na początek tygodnia, prosto, szybko i całkiem bezproblemowo. Testowałam też tę zupę z włoskimi pierożkami Tortellini, i smakowała równie dobrze. Wszystko więc zależy od Waszych osobistych  preferencji. Tak, ta zupa jest nieco inna niż nasza swojska, domowa pomidorówka, ale jest równie smaczna. Mocno pomidorowa, bardzo gęsta, i naprawdę sycąca. Coś na te szybkie dni, czyli dobry start w poniedziałek, kiedy nie chce się godzinami gotować. Ja po studenckim weekendzie, jestem wykończona, więc na pewno pójdę w szybkie i łatwe gotowanie. Niedzielny spacer, odbędę właśnie dziś.





Składniki:

2 puszki pomidorów bez skórki albo 1,5 kg świeżych pomidorów

4 szalotki

2 duże ząbki czosnku

1 litr bulionu warzywnego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 gałązka rozmarynu

5-6 listków świeżej bazylii

Sól

Pieprz

3-4 kromki czerstwego chleba


Szykuję garnek z grubym dnem. Siekam drobno szalotkę i czosnek, rozgrzewam olej, podsmażam czosnek i cebulkę na złoto. Go garnka  wrzucam pomidory, dodaję rozmaryn i suszoną bazylię, smażę 5 minut. Warzywa zalewam  bulionem, doprawiam solą i pieprzem- do smaku gotuję kwadrans. W międzyczasie szykuję grzanki, kromki kroję na połówki, podsmażam na suchej patelni przez 2 minuty z każdej strony- ja dodałam dodatkowo ząbek czosnku na patelnię.  W następnym kroku dodaję świeżą bazylię i miksuję zupę na krem. Chwilę podgrzewam. Do miseczek wkładam grzanki, zalewam je zupą. Podaje z listkami bazylii. 

18 komentarzy:

  1. Cześc trafiłam tu przypadkiem i zatrzymałaś mnie pięknym wyglądem bloga :) Minimalistycznie, kamiennie i z fajnym fontem (przepraszam ale musiałam to napisać bo rzadko kiedy coś mnie zachwyca a tu jest wybitnie ładnie :P). Zdjęcie pomidorowej też perfect, moja ulubiona zupa zresztą, mam czasami takie myśli, że ilość jaka spożyłam w swoim 34letnim życiu można szacować w cysternach :P I bardzo propsuje zupę z bulionu warzywnego, bo nie jadam większość życia mięsa, więc wszystko się zgadza ^^ przepis bez zahamowań screenuje i zamierzam powielić :) Dzięki za tipy i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pomidorowe cudeńka. Sam chętnie je robię <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno jest pyszna. Wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie póki co tzw. kartoflanka :)
    Chodziła za mną od dłuższego czasu...

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym spróbowała :)
    Zapraszam na nowy post.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pomidory w każdej postaci :) Zupę pomidorową szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na zupę krem z pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie kremy, a z pomidorów to już w ogóle :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...