Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 20 czerwca 2022

Naleśniki z jabłkami i rabarbarem

 Dziś jest wyjątkowy dzień. Tak, tak, już jestem bardzo dorosła. Nie chce mi się w to wierzyć, ale za lata, będę miała moją drugą 18-stkę! Co mnie dziwnie zaskakuje. No bo jak to, kiedy to minęło? Pamiętam dokładnie ten dzień. Spędziłam go  z koleżankami i kuzynkami. Były różowe balony i torcik, który zrobiła moja siostra. Składał się on z kupnych blatów biszkoptowych, kremu z torebki i truskawek. Jakoś nie przykładałam wagi do imprez urodzinowych. Wyjście do klubu czy na dyskotekę, wprawiało mnie w  silne dreszcze. Jedyne czego nie rozumiem, to ten róż? Jak to i czemu właśnie on? Przecież go nie lubiłam! No dobrze, lubię go w naturze. W kolorze piwonii i rabarbaru. Moje pelargonie są w dwóch odcieniach różu, chyba jednak nie jestem taka nieczuła na ten róż. Chociaż najbardziej lubię biel i czerń. No dobrze, z racji mojego urodzinowego, lekko różowego nastroju zrobiłam naleśniki. Wypełnione rabarbarem i jabłkami. Naleśniki są budyniowe, cudowne, delikatne i pachnące na kilometr. A ten farsz? Poezja! Słodkie jabłka i kwaśny rabarbar. Ach, jak pysznie! I jak prosto, wspaniałe danie na śniadanie, obiad, albo kolację. Idealne, by celebrować ważne chwile. I te całkiem zwyczajne. 

                                                                       Smacznego!





Składniki na naleśniki - wyszło ich 8 sztuk

2 małe  jajka

2 opakowania budyniu waniliowego

150 ml mleka

100 ml wody mineralnej gazowanej

100 gramów mąki pszennej

2 łyżki oleju

Składniki na farsz:

2 duże słodkie jabłka

3 laski rabarbaru

1 łyżka miodu

100 ml soku z pomarańczy

1 pełna łyżka masła


Do podania:

jogurt naturalny, cynamon


Zaczynam od przygotowania ciasta na naleśniki. Do wysokiej miski wbijam jajka, dodaję mleko, wodę i olej. Następnie dosypuję mąkę z budyniami, dokładnie miksuję. Masę odstawiam na pół godziny. 

Teraz czas na farsz. Rabarbar myję, jeżeli jest twardawy to obieram. Owoc kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam rabarbar, smażę. Jabłka obieram, kroję w kostkę, wrzucam do rabarbaru. Całość podsmażam około 3-4 minuty, następnie dodaję miód i sok. Całość podgrzewam 5-6 minut. Owoce powinny zmięknąć, ale zachować kształt. 

Z ciasta smażę naleśniki. Faszeruję je owocami, składam w trójkąty. Ja dodatkowo takie naleśniki podsmażyłam na patelni, na klarowanym maśle. Idealnie smakują z jogurtem i cynamonem. 

23 komentarze:

  1. Jakie wspaniałości. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki mogę jeść pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśników z rabarbarem jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super :) na takie naleśniki nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie śniadania mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię naleśniki z jabłkami, jednak nie próbowałam jeszcze połączenia naleśników z nadzieniem jabłkowo - rabarbarowym. Muszę spróbować, bo coś czuję, że mogłoby mi to posmakować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda to pięknie - czemu ja tak nie lubię rabarbaru ( chlip chlip) Przy okazji życzę wszystkiego dobrego z okzaji kolejnej 18-tki - to prawda ten czas leci jak szalony

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Trudno powstrzymać ślinotok, przepyszny pomysł:)
    I spóźnione najlepsze życzenia urodzinowe!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...