Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 22 czerwca 2022

Bulgur z tofu i warzywami

To u mnie standard. Taki od zawsze, kiedy byłam młodzieżową studentką, w czasie sesji najczęściej musiałam pilnie porządkować pokój. Tak i teraz, szukam nowych przepisów, byleby tylko uniknąć długiego siedzenia nad książkami. Wiadomo, uczę się, naprawdę się uczę. Ale jednak chwila w kuchni, zamienia się w dłuższą chwilę. Bo kusi nowy przepis, nowy pomysł na obiad. Tym razem miało być lekko, kolorowo i bardzo zdrowo. Wyszedł mi wegański obiad doskonały. Sycący, pyszny i aromatyczny. I oczywiście niesamowicie prosty. Bardzo lubię różne kasze, w tej potrawie użyłam Bulguru, głównie z powodu szybkiego i prostego przygotowania. Wystarczy 10 minut i kasza gotowa. Ważne dla wszystkich uczących się, ta kasza to dobre źródło magnezu i witamin z grupy B. Dzięki tem żadna sesja nie będzie nam straszna. A dodatkowo to naprawdę bogactwo błonnika, więc unikamy podjadania nad dodatkami. Także sami widzicie, kiedy robiłam to danie, to naprawdę dbałam o zdanie egzaminów.  Wszystko idealnie się łączyło, i w smaku tego dania, jak i w składnikach, które wspierają moje naukowe zmagania. Łapcie przepis i gotujcie to pyszne i proste danie. Śmiało zróbcie go więcej, będzie świetne na lunch do pracy. Na zimno też jest pycha! Wniosek jest prosty, musicie spróbować. 







Składniki:

100 gramów kaszy bulgur

100 gramów Tofu

1 cukinia

1 duża czerwona papryka

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

3 garście  posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżki sosu sojowego

Pół papryczki chilli

Sól

Pieprz


Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale o 2 minuty krócej niż zaleca producent. Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać kaszę w lodówce. 

Tofu kroję w kostkę, przekładam do miski. Dodaję 2 łyżki oliwy, sos sojowy, oregano i paprykę. Mieszam i odstawiam na minimum 20 minut. 

Cukinię obieram i kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka, czosnek drobno siekam. Paprykę kroję w średniej wielkości kostkę, a papryczkę w malutką kosteczkę. 

Rozgrzewam olej, podsmażam czosnek i cebulkę przez 2 minuty. Dodaję tofu, i ostrą papryczkę, smażę minutę. Następnie dodaję cukinię i paprykę, doprawiam solidnie solą i pieprzem, smażę razem 5 minut. Teraz dodaję kaszę i mieszając wszystko, smażę razem 3 minuty. 

Przed podaniem danie posypuję natką pietruszki. 

12 komentarzy:

  1. Kaszę bulgur lubię, nawet dzisiaj jadłam ale za tofu średnio przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najważniejsze to solidnie zamarynować tofu! wtedy jest pycha:)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Myślę, że smak tego jedzonka by mi się spodobał.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne danie na upalny dzień :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie dania jeść na obiad 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. o rany ajkie pyszności- to danie to zdecydowanie coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio u mnie często tofu gości, także wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo interesujący pomysł, chociaż tofu to nie moja bajka:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...