Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 9 maja 2022

Zupa jarzynowa z Tortellini

Zupa to idealne danie dla zabieganych. Robi się ją łatwo i szybko, no może nie tak szybko, ale za to naszej pracy nie jest zbyt wiele, więc cała produkcja nie zajmuje zbyt wiele wiele czasu. Dla mnie w zupie najważniejsze jest to, że to danie jednogarnkowe. Staram się zawsze by dodatki do zupy, były sycące i stanowiły pożywny obiad. Dlatego też do zupy jarzynowej, dodałam pierożki tortellini. Dużo warzyw, sycące pierożki. To zestaw na długi dzień, kiedy po powrocie  z pracy, talerz takiej zupy, potrafi uratować życie. To mój pomysł na ten nowy tydzień, solidny garnek zupy, który uratuje w pracowity dzień. Mam wrażenie, że w pracy czekali ze wszystkim na mnie. I zasypali mnie obowiązkami. Dlatego też ważne jest dla mnie to, by wrócić do domu i po prostu odgrzać zupę. Duży garnek spokojnie starcza na cztery duże porcje obiadowe, czyli u mnie na dwa dni. A przyznam się Wam, w maju wolę spacerować, niż długo gotować w ciągu tygodnia. Chodzę i czekam, aż zakwitnie bez. W weekend starałam się naspacerować na zapas, ale i tak mam duży niedosyt. 



Składniki:

1 opakowanie pierożków Tortellini ( u mnie serowe)

2 marchewki

3 ziemniaki

1 por

Kawałek selera

1 duża pietruszka

kilkanaście brukselek

2 garście mrożonego groszku

1 cebula

3 łyżki koperku

Pół kalafiora

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

3 listki laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

Sól

Pieprz

2 litry bulionu


Dokładnie myję warzywa. Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w półplasterki. Por kroję w krążki. Kalafiora dzielę na różyczki. Ziemniaki kroję w kosteczkę, cebulę siekam w malutką kosteczkę. 

Do garnka wlewam bulion, dodaję ziele angielskie i listki laurowe, gotuję do zagotowania, następnie wrzucam warzywa-poza groszkiem, gotuję 25 minut, dodaję groszek, gotuję 3 minuty, doprawiam solą i pieprzem, dodaję pierożki tortellini, gotuję 15 minut na małym ogniu. 

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę, robię jasną zasmażkę, dodaję do zupy, intensywnie mieszam,  dodaję posiekany koperek, chwilę razem gotuję. Przelewam  zupę do miseczek. Podaję z koperkiem. 

19 komentarzy:

  1. Witam serdecznie ♡
    Brzmi smakowicie :) Uwielbiam zupę jarzynową, często ją jadam ale z tortellini jeszcze nie jadłam, musze spróbować! :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie robiłam nigdy jarzynowej z Tortellini. Może kiedyś spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiej formy zupy jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka zupka na pewno smakowałaby mojemu mężowi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam kiedyś sałatkę z tortellini, ale zupy nie :D Wygląda smakowice ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jarzynowa w nowej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jarzynowej z tortellini jeszcze nie jadłam.Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jeszcze nie jadłam takiej wersji zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej jarzynowej jeszcze nie jadłam :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pewnie to dziwne, ale nigdy nie pomyślałam żeby takie tortelinii do zupy dodać, pora to nadrobić:) dzięki za inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy takiej nie robiłam. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  12. super ta zupa musi smakowac

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...