Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 23 maja 2022

Kalafior w cieście

 Kalafior, pyszne warzywo. Większość mojego życia jadłam go w formie gotowanej. Jako element obiadu, polany masłem i posypany bułeczką tartą, albo gotowany w zupie. Kilka lat temu odkryłam kalafior pieczony w sosie z masła orzechowego, robiłam go kilka razy i zawsze smakował. Ale to był chyba mój jedyny eksperyment. Teraz zaś zrobiłam kalafior w cieście! Coś zupełnie nowego. Koperkowe ciasto, chrupiący kalafior, jako dodatek pyszny sos czosnkowy i jajko sadzone. Majowa klasyka  w nowym wydaniu. Przygotowanie takiego kalafiora nie jest trudne, a mocno Was zaskoczy jego smak. Chrupiący kalafior, pyszny sos, coś zupełnie nowego. Myślę, że nawet jeżeli ktoś nie lubił kalafiora, to po tej odsłonie zmieni zdanie. Ja była zachwycona i będę go robić częściej. Takie proste danie, bez problemu przygotowałam podczas weekendowego maratonu naukowego. A dokładniej podczas przerwy, kiedy to miałam jedynie 35 minut na przygotowanie obiadu. Musiało być zarówno szybko, jak i pysznie. Tak by mieć energię na kolejne godziny wykładów i ćwiczeń. Jako, że mąż wybył na weekend, a dokładniej wybył do pracy, musiałam bazować na tym co mam w lodówce. Przez godziny zajęć, nie mogłam bowiem zrobić porządnych zakupów. Powiem Wam, że ten kalafior jest bezbłędny. Powtórzę go z pewnością, wiele, wiele razy. Po prostu kalafiorowa rewolucja!






Składniki:

Pół dużego kalafiora

1 szklanka mąki

Niepełna szklanka mleka

1 jajko

3 łyżki posiekanego koperku

Duża szczypta ostrej papryki

Sól

Świeżo mielony pieprz

3 łyżki oleju rzepakowego


Sos:

2 łyżki majoneu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

Sól

Pieprz

Duża garść koperku


Kalafiora dzielę na różyczki, myję i gotuję na półtwardo- około 8 minut. Warzywo odcedzam i dokładnie osuszam. 

W miseczce roztrzepuję jajko, dolewam mleko, dodaję mąkę i wszystkie przyprawy, miksuję składniki na ciasto-będzie przypominało ciasto naleśnikowe. Ciasto dobrze jest schłodzić przez kwadrans w lodówce. 

W międzyczasie szykuje składniki sosu-wyciskam czosnek, dodaję do majonezu i jogurtu, mieszam z przyprawami. Chłodzę. 

Rozgrzewam olej, kalafiora panieruję w cieście, smażę na oleju do zezłocenia - około 3 minuty z każdej strony. 

Różyczki kalafiora podaję z sosem i sadzonym jajkiem. 


27 komentarzy:

  1. Aż naszła mnie ochota na kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kalfiora pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny pomysł na kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam nigdy kalafiora w cieście, musi być pyszny 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas kalafior albo po prostu ugotowany, albo pływający w zupie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysł na kalafiora

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie! koleżanka ostatnio próbowała i bardzo mi polecała takiego kalafiorka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi smakowicie,ale jakoś mi nie smakował może wg Twego pomysłu będzie mi smakował.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kalafior inaczej :) brzmi dobrze

    OdpowiedzUsuń
  10. Moi rodzice hodują kalafiory. A ja do tej pory nie zrobiłam tego przepisu xD Muszę to zmienić.
    Pozdrawiam!
    Mój blog: Wildfiret

    OdpowiedzUsuń
  11. Kalafiora jadam często, acz nie w tej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. znów mojego komentarza nie widać a pisałam go wczoraj;/

    OdpowiedzUsuń
  13. koniecznie muszę spróbować kalafiora w takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż się głodny zrobiłem, pysznie wygląda i na pewno niebawem to zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię taki kalafior, super :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam kalafiora, zazwyczaj jem go w tradycyjnej wersji ale rok temu odkryłam kotleciki z kalafiora :) Twój pomysł też fajny! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...