Piątek, to idealny czas by pomyśleć o weekendowym deserze. Co na ten najbliższy czas? Polecam bardzo proste i pyszne ciasto, cytrynowe z białą czekoladą. Bardzo proste, babkowate, ale mięciutkie. To wszystko dzięki nasączeniu ciasta cytrynowym syropem. Babka cytrynowa to takie proste i zwykłe ciasto. Pyszne, domowe, mi bardzo kojarzy się z babcią Stasią. Nie, nie piekła jej babcia, ale kupowała w pobliskiej cukierence, która nazywała się Maleńka. Ich babki były naprawdę pyszne. Babcia kupowała je w ciągu tygodnia, do popołudniowej herbatki, albo słabej kawy. Te babki były mocno lukrowane, i wyjątkowo pachniały, niemal cytrynowym gajem! Mój mąż też uwielbia takie proste, cytrynowe babki. Ale, ale, lubimy zmiany. Dlatego też ta wersja babki wzbogacona jest wiórkami kokosowymi, oraz polewą z białek czekolady. Ciasto jest idealnie wyważone, ani zbyt słodkie, ani kwaśne. Umili każde popołudnie, jest naprawdę proste, ale dzięki kokosowi i czekoladzie, naprawdę pyszne i robiące wrażenie smakiem. To co, pieczemy je na weekend? Ja na szczęście mam zajęcie tylko w sobotę, więc niedzielę zamierzam spędzić w plenerze. Obowiązkowo z dobrym ciastem!
Składniki:
Ciasto:
2 duże jajka
300 gramów mąki pszennej
4 łyżki wiórków kokosowych
Skórka z 2 cytryn
1 łyżka proszku do pieczenia
100 gramów masła
150 ml mleka
50 ml oleju
80 gramów brązowego cukru
1 łyżka bułki tartej
Masło do keksówki
Nasączenie:
Sok z 1 dużej cytryny
3 łyżki cukru pudru
Polewa:
8 kostek białej czekolady
1 łyżka masła
1 pełna łyżka wiórek kokosowych
Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.
Roztapiam masło, dolewam olej i mleko, chwilę studzę.
Ubijam jajka z cukrem na krem, dolewam maślano-mleczną mieszankę, dalej miksuję. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny, chwilę miksuję. Na sam koniec dodaję wiórki, mieszam łyżką.
Keksówkę smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Placek piekę 50-55 minut.
Kiedy ciasto się piecze, szykuję syrop, mieszam sok z cytryny z cukrem. W ciepłym cieście robię dziurki drewnianym patyczkiem, polewam syropem. Zostawiam do wystudzenia.
W garnuszku roztapiam czekoladę z masłem, polewą smaruję wierzch ciasta, posypuję wiórkami kokosa.
Bardzo ciekawe połaczenie smakowe :-) I masz arcję piatek to idealny czas na coś słodkiego
OdpowiedzUsuńweekend to czas na słodkości!
Usuńpo tytule spodziewałem się, że użyjesz mleczka kokosowego, tak czy siak zjadłbym bardzo chętnie,
OdpowiedzUsuńudanej niedzieli ;)
:)
UsuńDawno nie jadłam takiego ciasta. Pyszne!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCytryna i kokos jakoś mi nie pasują razem :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie bardzo pasują :)
UsuńJuż sobie to wyobrażam! Słodycz białej czekolady i kwaskowatość cytryny! To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńjest przepysznie!
UsuńOj tak, jadłabym.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajne ciasto :) lubię takie cytrusowe wypieki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMoże być pyszne
OdpowiedzUsuń:)
Usuń"Nie udało się zalogować w celu dodania komentarza. Sprawdź, czy logowanie jest dozwolone w konfiguracji przeglądarki. Więcej informacji Możesz wciąż dodać komentarz anonimowo lub podać przy nim swoją nazwę i adres URL". To ja Beskidnick
OdpowiedzUsuńKusisz, kusisz samymi pysznoszościami :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpyszotka na pewno,
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMyślę, że to ciasto mogłoby się przyjąć u mnie w domu, więc zapewne wykorzystam przepis. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Ja i mąż uwielbiamy ciasta w stylu babki i ta wersja na pewno będzie fajną odmianą od tego co zazwyczaj piekę.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo kusząco wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuń