Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 27 maja 2022

Ciasto cytrynowe z kokosem i białą czekoladą

 Piątek, to idealny czas by pomyśleć o weekendowym deserze. Co na ten najbliższy czas? Polecam bardzo proste i pyszne ciasto, cytrynowe z białą czekoladą. Bardzo proste, babkowate, ale mięciutkie. To wszystko dzięki nasączeniu ciasta cytrynowym syropem. Babka cytrynowa to takie proste i zwykłe ciasto. Pyszne, domowe, mi bardzo kojarzy się z babcią Stasią. Nie, nie piekła jej babcia, ale kupowała w pobliskiej cukierence, która nazywała się Maleńka. Ich babki były naprawdę pyszne. Babcia kupowała je w ciągu tygodnia, do popołudniowej herbatki, albo słabej kawy. Te babki były mocno lukrowane, i wyjątkowo pachniały, niemal cytrynowym gajem! Mój mąż  też uwielbia takie proste, cytrynowe babki. Ale, ale, lubimy zmiany. Dlatego też ta wersja babki wzbogacona jest wiórkami kokosowymi, oraz polewą z białek czekolady. Ciasto jest idealnie wyważone, ani zbyt słodkie, ani kwaśne. Umili każde popołudnie, jest naprawdę proste, ale dzięki kokosowi i czekoladzie, naprawdę pyszne i robiące wrażenie smakiem. To co, pieczemy je na weekend? Ja na szczęście mam zajęcie tylko w sobotę, więc niedzielę zamierzam spędzić  w plenerze. Obowiązkowo z dobrym ciastem!







Składniki:

Ciasto:

2 duże jajka

300 gramów mąki pszennej

4 łyżki wiórków kokosowych

Skórka z 2 cytryn

1 łyżka proszku do pieczenia

100 gramów masła

150 ml mleka

50 ml oleju

80 gramów brązowego cukru

1 łyżka bułki tartej

Masło do keksówki


Nasączenie:

Sok z 1 dużej cytryny

3 łyżki cukru pudru


Polewa:

8 kostek białej czekolady

1 łyżka masła

1 pełna łyżka wiórek kokosowych



Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.

Roztapiam masło, dolewam olej i mleko, chwilę studzę. 

Ubijam jajka z cukrem na krem, dolewam maślano-mleczną mieszankę, dalej miksuję. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny, chwilę miksuję. Na sam koniec dodaję wiórki, mieszam łyżką. 

Keksówkę smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Placek piekę 50-55 minut. 

Kiedy ciasto się piecze, szykuję syrop, mieszam sok z cytryny z cukrem. W ciepłym cieście robię dziurki drewnianym patyczkiem, polewam syropem. Zostawiam do wystudzenia. 

W garnuszku roztapiam czekoladę z masłem, polewą smaruję wierzch ciasta, posypuję wiórkami kokosa. 

25 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połaczenie smakowe :-) I masz arcję piatek to idealny czas na coś słodkiego

    OdpowiedzUsuń
  2. po tytule spodziewałem się, że użyjesz mleczka kokosowego, tak czy siak zjadłbym bardzo chętnie,
    udanej niedzieli ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam takiego ciasta. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cytryna i kokos jakoś mi nie pasują razem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sobie to wyobrażam! Słodycz białej czekolady i kwaskowatość cytryny! To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ciasto :) lubię takie cytrusowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Może być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  8. "Nie udało się zalogować w celu dodania komentarza. Sprawdź, czy logowanie jest dozwolone w konfiguracji przeglądarki. Więcej informacji Możesz wciąż dodać komentarz anonimowo lub podać przy nim swoją nazwę i adres URL". To ja Beskidnick

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusisz, kusisz samymi pysznoszościami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślę, że to ciasto mogłoby się przyjąć u mnie w domu, więc zapewne wykorzystam przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis. Ja i mąż uwielbiamy ciasta w stylu babki i ta wersja na pewno będzie fajną odmianą od tego co zazwyczaj piekę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo kusząco wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...