Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 1 kwietnia 2022

Prosty jabłecznik z pomarańczową nutką

 Jak co piątek, zapraszam na ciasto na weekend. Ja ten czas zamierzam spędzić na totalnym luzie, w domowym zaciszu. Jako, że ostatni weekend spędziłam praktycznie poza domem, a za tydzień wyjeżdżam, to chcę praktykować słodkie lenistwo. Może nie przez cały czas, ale z pewnością przez jakąś większą część.  Żeby to lenistwo było jak najbardziej słodkie, musi być ciasto. Ja polecam to proste i jakże szybkie ciasto, czyli jabłecznik z pomarańczową nutką.  Ciasto wprost stworzone na leniwe weekendy. Robi się je tyle czasu, ile rozgrzewa się piekarnik. Może i chwilkę dłużej, ale to naprawdę bardzo szybkie ciasto. A jak znajdziecie pomocnika do krojenia jabłuszek, to pójdzie błyskawicznie. Także nie macie wymówek, nawet w ten leniwy weekend. Ciasto jest urocze, mięciutkie, aromatyczne, puszyste. Znika błyskawicznie, jeden kawałek to zdecydowanie za mało! Trzymajcie kciuki by mi się nie odwidziało to leniuchowanie. Mam z  tym duży problem. Ale postaram się nabrać energii i odpocząć. I będę jeść to ciasto. Kawałek, po kawałku! Pięknego, leniwego weekendu.






Składniki:

4 jajka

300 gramów mąki pszennej

80 gramów erytrytolu

4 duże jabłka

150 ml mleka

100 gramów masła

1 łyżka proszku do pieczenia

1 pomarańcza

Pełna łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

Masło i bułka tarta do formy

Cukier puder




Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.

W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję mleko, studzę.

Pomarańczę parzę wrzątkiem, wyciskam sok, ścieram skórkę.

Jabłka obieram, kroję w plastry, posypuję cynamonem.

W dużej misce miksuję jajka z cukrem na jasny krem. Dodaję sok i skórkę z pomarańczy, mleko z masłem i delikatnie miksuję. Dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, kilka razy miksuję. 

Tortownicę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Wylewam ciasto, w wierzch wciskam kawałki jabłek. Placek piekę 45 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem. 



23 komentarze:

  1. Jabłeczniki uwielbiam w każdej postaci :) Chętnie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam jabłecznika. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś będę robić twoje azjatyckie schabiki 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam i jeszcze raz mniam. Wygląda nieziemsko ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój chłopak uwielbia jabłecznik, więc może uda się go namówić na wspólne pieczenie i wypróbowanie Twojego przepisu!
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie robiłam jabłecznika, a Twoje wersja zapowiada się bardzo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja weekend rownież spędzam w domu bo pogoda nie zachęca do wwychodzenie :p Takie ciacho na domowy weekend to najlepszy umilacz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mały spacer był, ale jednak weekendem rządzi wiatr!

      Usuń
  8. Mniam jabłecznik w każdej postaci jest dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. This look soooo yummiiiii! Thank you for sharing and thanks for the recipe!
    Have a great day! :)
    🌸 Kiara Era BLOG 🌸

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...