Danie na weekend? Schabowe w sosie piwnym! Delikatne, duszone mięso w wyjątkowo aromatycznym i pełnym smaku sosie. Nie jestem fanką piwa, jedyne jakie mogę wypić, to bezalkoholowe, które w zasadzie chyba piwem nie jest. Im bardziej słodkie, tym lepsze! No, ale wracamy do schabu. Schab w piwnym sosie, jest po prostu fenomenalny. Mięso jest tak kruche, mięciutkie i delikatne, że ciężko w to uwierzyć. I powiem jeszcze, że nawet fani tradycyjnych schabowych, w panierce, będę prosić o dokładki. Danie wspaniale pachnie i od razu polecam zrobić podwójną porcję. W sam raz na weekend, tak by mieć wolną niedzielę. Ja będę mieć weekend poświęcony zarówno na leśne spacery, jak i na naukę. Sesja się zbliża, trzeba powiększać wiedzę o finansach przedsiębiorstw. Trzymajcie za mnie mocno kciuki, czeka mnie naprawdę naukowy tydzień. Aczkolwiek na pewno przejdę się nad morze, nic mnie nie tak nie relaksuje jak spacerowanie po plaży. Życzę Wam dobrego i pysznego weekendu. Kto spróbuje takiego schabu, na pewno nie będzie żałował.
Składniki:
5 kotletów schabowych
Pół szklanki jasnego piwa
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanego koperku
250 ml bulionu
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
Duża szczypta ostrej papryki
Sól
Pieprz
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki pszennej
Do podania :
Puree ziemniaczane, surówka z pora
Do cebuli dolewam piwo oraz bulion, dodaję ostrą paprykę i zagotowuję całość. Wtedy dodaję kotlety schabowe, ponownie czekam na zagotowanie się dania. Wtedy zmniejszam ogień, dodaję sól i pieprz, duszę mięso przez 50 minut. Dodaję koncentrat pomidorowy i duszę kwadrans. Teraz czas na dodanie koperku i mąki- polecam dodać przez sitko. Schabowe w sosie duszę przez kilka minut.
Mięso podaję z puree i surówką, obficie polewam sosem.
Ja też nie jestem smakoszem piwa, ale ten sosik mogłabym spróbować jeśli zachęcasz. :)
OdpowiedzUsuńbardzo zachęcam!
UsuńNigdy nie jadłam, ale to może być naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzuję się skutecznie zachęcona do wypróbowania tego przepisu :) dzięki.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie pomyślałam o piwie w sosie, musi ciekawie smakować.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTaki schabik w sosie piwnym na pewno pysznie smakuje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
:)
UsuńNie jadłam jeszcze schaba w sosie piwnym. Ciekawy smak.
OdpowiedzUsuńpolecam:0
Usuńapetyczne mięsko
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJestem bardzo ciekawa smaku. Chetnie spróbuję zrobić
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajny pomysł na schab :) ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDawno żadnego mięsa u nas na obiad nie było, więc kto wie... może się skusimy na tę propozycję :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa mega lubię schab w sosie a ten musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa niestety nie przepadam za mięsem, więc raczej nie spróbuje przepisu, ale muszę go koniecznie podesłać mojej mamie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
:)
UsuńZnakomity pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńmiło mi!
UsuńSuper, piszę się na kawałek
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, az chce się od razu zajadać.
OdpowiedzUsuń