Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 28 stycznia 2022

Schab w sosie piwnym

 Danie na weekend? Schabowe  w sosie piwnym! Delikatne, duszone mięso w wyjątkowo aromatycznym i pełnym smaku sosie. Nie jestem fanką piwa, jedyne jakie mogę wypić, to bezalkoholowe, które w zasadzie chyba piwem nie jest. Im bardziej słodkie, tym lepsze! No, ale wracamy do schabu. Schab w piwnym sosie, jest po prostu fenomenalny. Mięso jest tak kruche, mięciutkie i delikatne, że ciężko w to uwierzyć. I powiem jeszcze, że nawet fani tradycyjnych schabowych, w panierce, będę prosić o dokładki. Danie wspaniale pachnie i od razu polecam zrobić podwójną porcję. W sam raz na weekend, tak by mieć wolną niedzielę. Ja będę mieć weekend poświęcony zarówno na leśne spacery, jak i na naukę. Sesja się zbliża, trzeba powiększać wiedzę o finansach przedsiębiorstw. Trzymajcie za mnie mocno kciuki, czeka mnie naprawdę naukowy tydzień. Aczkolwiek na pewno przejdę się nad morze, nic mnie nie tak nie relaksuje jak spacerowanie po plaży. Życzę Wam dobrego i pysznego weekendu. Kto spróbuje takiego schabu, na pewno nie będzie żałował.





Składniki:

5 kotletów schabowych

Pół szklanki jasnego piwa

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki posiekanego koperku

250 ml bulionu

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki

Duża szczypta ostrej papryki

Sól

Pieprz

2 łyżki oleju

1 łyżka mąki pszennej


Do podania :

Puree ziemniaczane, surówka z pora




Cebulę kroję w piórka, rozgrzewam olej w garnku z grubym dnem, podsmażam cebulę, dodaję posiekany czosnek, smażę około 3 minut. Dodaję liście laurowe, ziela angielskie, oraz słodką paprykę, chwilę podsmażam. 

Do cebuli dolewam piwo oraz bulion, dodaję ostrą paprykę i zagotowuję całość. Wtedy dodaję kotlety schabowe,  ponownie czekam na zagotowanie się dania. Wtedy zmniejszam ogień, dodaję sól i pieprz, duszę mięso przez 50   minut. Dodaję koncentrat pomidorowy i duszę kwadrans. Teraz czas na dodanie koperku i mąki- polecam dodać przez sitko. Schabowe w sosie duszę przez kilka minut. 

Mięso podaję z puree i surówką, obficie polewam sosem. 

28 komentarzy:

  1. Ja też nie jestem smakoszem piwa, ale ten sosik mogłabym spróbować jeśli zachęcasz. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam, ale to może być naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuję się skutecznie zachęcona do wypróbowania tego przepisu :) dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie pomyślałam o piwie w sosie, musi ciekawie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki schabik w sosie piwnym na pewno pysznie smakuje :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze schaba w sosie piwnym. Ciekawy smak.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem bardzo ciekawa smaku. Chetnie spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na schab :) ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno żadnego mięsa u nas na obiad nie było, więc kto wie... może się skusimy na tę propozycję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja mega lubię schab w sosie a ten musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja niestety nie przepadam za mięsem, więc raczej nie spróbuje przepisu, ale muszę go koniecznie podesłać mojej mamie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Znakomity pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, piszę się na kawałek

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie, az chce się od razu zajadać.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...