Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 26 stycznia 2022

Racuszki z owsianą kruszonką

 Za oknem szaro, buro, lekko deszczowo, bardzo, ale to bardzo ponuro! Jak ja nie lubię tego okresu w roku. W styczniu, kiedy zgasną świąteczne lampki, i całkiem ulotni się zapach piernika, włącza mi się solidna tęsknota za wiosną. I to jaka! Ciężko mi rano wstawać, mam w sobie ogromną potrzebę słońca i szukam jej również na talerzu. Nie chcę by moje śniadanie było nudne i nijakie. Moje śniadanie musi pobudzić mnie do życia, dodać sił i sprawić by styczniowy poranek, był niczym ten majowy. Co dziś serwuję? Ano cynamonowe racuszki z owsianą kruszonką. Ten dodatek sprawia, że racuszki są po prostu magiczne, zupełnie inne niż standardowe. Chrupiące, miodowe płatki owsiane, to po prostu pełnia szczęścia o poranku. Koniecznie musicie ich spróbować. Niech i Wasz poranek będzie słoneczny i radosny. 

P.S. Dodatek czekoladowego serka to rozpusta, ale czasem człowiek musi, inaczej się udusi.





Składniki:

Racuszki:

1 duże jajko

250 ml  letniego mleka

250 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

3,5 gramów suchych drożdży

1 łyżka masła klarowanego

Cynamon

Kruszonka:

4 łyżki płatków owsianych

2 łyżki miodu

Cynamon


Do podania- owoce, serek czekoladowy

Szczypta soli



Zaczynam od przygotowania kruszonki. 

Rozgrzewam mocno suchą patelnię- polecam tę do naleśników. W miseczce łączę płatki owsiane, miód i cynamon, mieszam, przekładam na patelnię. Kruszonkę podsmażam około 6 minut, rzadko ją mieszając. Rumianą przekładam na talerzyk. 

Suche drożdże łączę z letnim mlekiem, cukrem, mąką, solą, cynamonem i jajkiem. Mieszam dokładnie, i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. 

Rozgrzewam masło klarowane. Łyżką formuję racuszki, smażę je po 2,5 minuty z każdej strony, do zrumienienia. 

Kruszonkę kruszę w rękach, podaję z racuszkami. Ja dodatkowo dodałam serek czekoladowy. 

28 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z taką owsianą kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie śniadania :) fajny pomysł z kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie prezentują się te racuszki :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy dodatek do racuchów. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię wszelkie placki, naleśniki i racuszki :) Ta kruszonka na pewno robi robotę :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale, aż się głodny zrobiłem :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...