Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 14 stycznia 2022

Polędwiczka w sosie pieczarkowym

 Dziś propozycja na weekendowy obiad. Czyli jak zrobić wrażenie nową odsłoną polędwiczki. Niby tradycyjne danie, bo polędwiczka, ale podana we wspaniałym sosie. Mięso jest niesamowicie wręcz delikatne i mięciutkie, a sos pełen smaku. Mocno pieczarkowy, kremowy, aksamitny. Do tego naprawdę prosto się robi to danie. Więc nie stracicie całej soboty i niedzieli na gotowanie. Polecam od razu zrobić podwójną porcję, będzie na dwa dni. Ja polędwiczkę podałam z domową surówką marchewkową, którą po prostu uwielbiam. Zawsze śmiałam się, że  w polskich serialach, kobiety w kuchni tak często trą marchew. Dziś jestem jedną z nich. Trę, i to z  wielką pasją. Wydaje mi się,że do tej polędwiczki, surówka z marchewki pasuje jak ulał. Polecam Wam ten zestaw na pyszny weekend. Mój będzie na pewno naukowy. Przede mną naukowy maraton, będzie dużo o finansach i podejmowaniu decyzji. Dlatego też już dziś robię obiad na 2 dni i szykuję się na ten czas. Sesja coraz bliżej, trzeba szykować notatki i solidnie się przyłożyć do nauki. Wam życzę smacznego i dobrego, mniej naukowego weekendu!








Składniki:

Polędwiczka wieprzowa - 0,5 kg

10 pieczarek

1 średnia cebula

2 małe ząbki czosnku

Niepełna szklanka bulionu

4 łyżki śmietanki kremówki 30%

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka mąki

Sól

Pieprz

2  łyżki oleju




Rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Kroję polędwiczkę w plastry,powinny być dość cienkie. Mięso delikatnie oprószam mąką, i podsmażam po 1,5 minuty z każdej strony. Następnie przekładam do dużego garnka. 

Siekam cebulę  i czosnek, na patelnię wlewam 2 łyżkę oleju, podsmażam warzywa 2 minuty i dorzucam do mięsa. 

Pieczarki oczyszczam, kroję w plastry i podsmażam do lekkiego zarumienienia, dodaję do mięsa. Zalewam danie bulionem, dodaję koperek, sól i pieprz. Gotuję danie pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodaję śmietankę, podgrzewam danie 10 minut na małym ogniu, już bez przykrycia. 

Polędwiczki przekładam na talerze, podaję je z ziemniakami i surówką z marchewki. 

32 komentarze:

  1. Ja ja uwielbiam sos pieczarkowy- bardzo fajny pomysł na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mięsa wieprzowego najbardziej lubię właśnie polędwiczki, takie apetyczne danie biorę więc w ciemno ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czaiłam się na zrobienie polędwiczek w tym sosie od jakiegoś czasu, ale zawsze mi czegoś brakowalo;) fajny i szybki obiadek. Trzeba będzie w końcu zrobić.

    Współczuję weekendu z nauką, ja już mam w końcu spokój;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie to sama chciałam zacząć kolejny kierunek, ale czasem ciężko łączyć pracę, dom i szkołę:)

      Usuń
  4. Mój mąż uwielbia polędwiczkę pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie idealne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Wygląda pysznie. Chętnie zjadłabym taki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności! Chyba muszę już zakończyć obchód po blogach, bo pora późna, a ja coraz bardziej głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale bym zjadła taki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdy byłem dzieckiem to na święta tylko polędwica, bo za baleronem czy szynką nie przepadałem. Życzę powodzenia w nauce. Ucz się ucz, bo nauka to potęgi klucz. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka :) Kocham pieczarki i wszystko co pieczarkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam! Ale pyszności:) uwielbiam wszystko co z pieczarkami.
    Powodzenia na sesji:) ja ostanią sesję miałam prawie 13 lat temu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja postanowiłam zacząć kolejny kierunek i cóż, wracają dawne emocje:)

      Usuń
  12. Ale pysznie. Uwielbiam sos pieczarkowy i takie obiadki. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny obiadek Madziu. Pozdrawiam cieplutko 😃

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...