Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 17 stycznia 2022

Odwrócone bananowe

Dziś zapraszam na zdrowe ciasto. Mocno bananowe, z wartościową mąką. Na jogurcie naturalnym,  małą ilością cukru. To takie ciasto na drugie śniadanie. Zrobiłam je na swój naukowy weekend. Robi się je naprawdę szybko, i można je zajadać bez wyrzutów sumienia. Szybko dodaje energii i zaspokaja potrzebę na słodkości w diecie. Bez problemu można je zjeść bez pomocy talerzyka i widelczyka.  Ot, wystarczy złapać w ręce i gotowe, można wrócić na zajęcia online i ponownie słuchać o metodach zarządzania organizacją. Jestem prawie pewna, że to ciasto pozwoliło mi wytrwać ten weekend i przeżyć tyle godzin zajęć. A żeby było ciekawiej, to postanowiłam w krótkich przerwach zająć się swoją szafą i definitywnie pożegnać się z przydasiami. Odzyskałam przestrzeń i spokój w głowie. Może nie wypoczęłam przez nadmiar zajęć, ale te porządki nastroiły mnie bardzo pozytywnie.  To wszystko efekt tego ciasta. Jestem tego pewna! Miękkie, bardzo owocowe, po prostu zdrowa słodkość na drugie śniadanie. Daje mega moc.





Składniki:

3  mocno dojrzałe banany

2 małe jajka

250 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej

4 łyżki cukru trzcinowego

150 gramów roztopionego masła

150 gramów jogurtu naturalnego

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu






2 banany rozgniatam na miazgę. 

Do miski dodaję mąkę z 3 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaję rozgniecione banany, jogurt i masło. Mieszam ciasto. 

Formę do pieczenia wykładam papierem. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Pozostałego banana kroję w plasterki i układam na papierze. Wylewam ciasto, wyrównuję. Placek piekę 55-60 minut, do suchego patyczka. Można oprószyć cukrem pudrem.






34 komentarze:

  1. O jacie! Ale mega,aż zrobiłam się głodna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne na poprawę humoru w poniedziałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho, takie na szybko jak nie mamy nic słodkiego pod ręką. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. widziałam takie ciasto ale w wersji z jabłkami :) to naprawdę ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie i zdrowo, banany w ciastach uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Banany są super, zawsze mi pomagają na zgagę, albo zapobiec.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie spróbowałabym takiego ciasta :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie. Uwielbiam chlebek bananowy, robię w keksówce, też z cynamonem. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robilam kiedys odwrocone z ananasem, pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...