Klopsiki to ja mogę jeść i codziennie! I żeby mi się nie znudziły, to lubię próbować różnych wersji. Chociaż oczywiście bardzo chętnie wracam do klasyki, czyli klopsików w sosie koperkowym. Tym razem zrobiłam pyszny sos śmietanowy. Wzbogaciłam go o brokuły, dzięki temu od razu miałam porcję warzyw w jednym daniu. Przyznam się, że zrobiłam podwójną ilość tego dnia, dzięki temu nie musiałam gotować przez jeden dzień i zamiast tego skupiłam się na porządkach w kuchennych szafkach. Co prawda nie udało mi się posprzątać wszystkiego co planowałam, ale Franeczka żądała zabawy i nie mogłam mojej kruszynce odmówić. Szalałyśmy więc z wędką i szeleszczącą kuleczką. Trzeba mieć priorytety, to wiadomo. Dziś idziemy z naszą kuleczką na zabieg u weterynarza. Zazdroszczę Frani tego słodkiego luzu, ja od rana bardzo się denerwuję. Jak takie małe ciałko ma przetrwać narkozę? Czy nic jej nie będzie? Weekend przeznaczymy na regenerację, wspólne pieszczoty i zabawę. Nie zabraknie też dobrego jedzenia, i dla kotków, i dla nas. Kto wie, może znów zrobię te pyszne klopsiki? Soczyste mięsko, pyszny sos i zdrowa kasza. Kto zrobi klopsiki razem ze mną?
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z szynki)
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 pełna łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka oleju
Sól
Pieprz
Sos:
1 duży brokuł
200 ml śmietanki 30 %
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Do podania: makaron, kasza, ryż
Wyciskam czosnek, dodaję do mięsa. Doprawiam sosem sojowym , paprykami, solą i pieprzem. Dodaję jajko i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiam, odstawiam na pół godziny.
Rozgrzewam olej, z masy formuję malutkie kuleczki, smażę je 2 minuty z jednej strony, przekręcam na drugą. Dodaję 2 posiekane ząbki czosnku, zalewam pulpeciki śmietanką, dodaję natkę pietruszki, doprawiam. Podgrzewam całość kilka minut, dodaję różyczki brokuła i podgrzewam na małym ogniu 15 minut.
Gotuję makaron al dente, podaję z klopsikami i sosem.
I klopsiki w sosie grzybowym i brokuła miałem w zeszłym tygodniu, dosyć często jadam takie dania. ;)
OdpowiedzUsuńTakie obiadki to ja bardzo chetnie zjadam :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakich klopsików jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA ja właśnie dawno klopsikow nie robiłam, narobiłaś mi smaka:)
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńChętnie spróbowałabym takich klopsików :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
:)
Usuń:)
UsuńDziękuję za inspiracje obiadową.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne klopsiki, ja też lubię próbować różnych wersji. :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu.
:)
UsuńMyślę, że to może być coś co może mi posmakować. Dlatego chętnie wypróbuję Twój przepis - tym bardziej, że czasem brakuje mi inspiracji na obiad.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię klopsiki i brokuły więc danie na pewno by mi posmakowało. 😊
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTeż uwielbiam klopsiki a te wyglądają niezwykle apetycznie <3. Życzę zdrówka dla Franeczki <3
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńZawsze mnie zainspirujesz jakimś fajnym daniem :) Połączenie smaków zdecydowanie w moim guscie :)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam to danie!
UsuńAaaaa... a ja tak dawno klopsików nie jadłam... dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmm smakowitości :D Ja ostatnio robiłam makaron ze szpinakiem i czosnkiem. Pychotka!
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie.
Blog ♥
Instagram
:)
UsuńKlopsiki to nie do końca moje ulubione danie, ale za to brokuł to już coś co lubię. Ostatnio właśnie robiłam zupę z brokułów. ;)
OdpowiedzUsuńbrokuły bardzo lubię:)
UsuńNie pamiętam już, kiedy ostatni raz jadłem takie klopsiki z mięsa. Od pewnego czasu wolę roślinne ;) Ps. Smacznego :)
OdpowiedzUsuńja jem i takie i takie:)
UsuńNie robiłam jeszcze takich. Będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie klopsiki :)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne :)
;)
Usuń