Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 21 stycznia 2022

Klopsiki w sosie śmietanowym z brokułami

 Klopsiki to ja mogę jeść i codziennie! I żeby mi się nie znudziły, to lubię próbować różnych wersji. Chociaż oczywiście bardzo chętnie wracam do klasyki, czyli klopsików w sosie koperkowym. Tym razem zrobiłam pyszny sos śmietanowy. Wzbogaciłam go o brokuły, dzięki temu od razu miałam porcję warzyw w jednym daniu. Przyznam się, że zrobiłam podwójną ilość tego dnia, dzięki temu nie musiałam gotować przez jeden dzień i zamiast tego skupiłam się na porządkach w kuchennych szafkach. Co prawda nie udało mi się posprzątać wszystkiego co planowałam, ale Franeczka żądała zabawy i nie mogłam mojej kruszynce odmówić. Szalałyśmy więc z wędką i szeleszczącą kuleczką. Trzeba mieć priorytety, to wiadomo. Dziś idziemy z naszą kuleczką na zabieg u weterynarza. Zazdroszczę Frani tego słodkiego luzu, ja od rana bardzo się denerwuję. Jak takie małe ciałko ma przetrwać narkozę? Czy nic jej nie będzie? Weekend przeznaczymy na regenerację, wspólne pieszczoty i zabawę. Nie zabraknie też dobrego jedzenia, i dla kotków, i dla nas. Kto wie, może znów zrobię te pyszne klopsiki? Soczyste mięsko, pyszny sos i zdrowa kasza. Kto zrobi klopsiki razem  ze mną?








Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z szynki)

2 ząbki czosnku

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

1 pełna łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżka oleju

Sól

Pieprz

Sos:

1 duży brokuł

200 ml śmietanki 30 %

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 ząbki czosnku

Sól

Pieprz


Do podania: makaron, kasza, ryż



Wyciskam czosnek, dodaję do mięsa. Doprawiam sosem sojowym , paprykami, solą i pieprzem. Dodaję jajko i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiam, odstawiam na pół godziny. 

Rozgrzewam olej, z masy formuję malutkie kuleczki, smażę je 2 minuty z jednej strony, przekręcam na drugą. Dodaję 2 posiekane ząbki czosnku, zalewam pulpeciki śmietanką, dodaję natkę pietruszki, doprawiam. Podgrzewam całość kilka minut, dodaję różyczki brokuła i podgrzewam na małym ogniu 15 minut. 

Gotuję makaron al dente, podaję z klopsikami i sosem. 

36 komentarzy:

  1. I klopsiki w sosie grzybowym i brokuła miałem w zeszłym tygodniu, dosyć często jadam takie dania. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie obiadki to ja bardzo chetnie zjadam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich klopsików jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja właśnie dawno klopsikow nie robiłam, narobiłaś mi smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie spróbowałabym takich klopsików :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne klopsiki, ja też lubię próbować różnych wersji. :)
    Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że to może być coś co może mi posmakować. Dlatego chętnie wypróbuję Twój przepis - tym bardziej, że czasem brakuje mi inspiracji na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię klopsiki i brokuły więc danie na pewno by mi posmakowało. 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Też uwielbiam klopsiki a te wyglądają niezwykle apetycznie <3. Życzę zdrówka dla Franeczki <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Zawsze mnie zainspirujesz jakimś fajnym daniem :) Połączenie smaków zdecydowanie w moim guscie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aaaaa... a ja tak dawno klopsików nie jadłam... dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm smakowitości :D Ja ostatnio robiłam makaron ze szpinakiem i czosnkiem. Pychotka!
    Zapraszam również do mnie.
    Blog ♥
    Instagram

    OdpowiedzUsuń
  13. Klopsiki to nie do końca moje ulubione danie, ale za to brokuł to już coś co lubię. Ostatnio właśnie robiłam zupę z brokułów. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie pamiętam już, kiedy ostatni raz jadłem takie klopsiki z mięsa. Od pewnego czasu wolę roślinne ;) Ps. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie robiłam jeszcze takich. Będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie klopsiki :)
    Są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...