Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 1 grudnia 2021

Żeberka we włoskim sosie pomidorowym

 Dziś będzie bardzo oryginalne danie. Kiedy je robiłam mój mąż mówił- ale słuchaj, żeberka, sos pomidorowy i makaron? Czy to będzie jadalne? To taki typ, który dotychczas jadł tylko żeberka pieczone, najlepiej na bardzo chrupiąco. Ja też z reguły jadam te pieczone, ale duszone również bardzo lubię! Ten sos, i dla mnie okazał się nowością. Bo i żeberka, i makaron i sos, jak do spaghetti! Sama miałam obawy czy czy smak mnie zadowoli. Ale wiecie co? Wyszło dużo lepiej niż mogłabym pomyśleć! Żeberka były nadzwyczaj miękkie i delikatne, same odchodziły od kości. Sos był zaś cudowny, pełen smaku i aromatów. Byłam tym faktem, tym smakiem bardzo, ale to bardzo pozytywnie zaskoczona. Kiedy myślałam, że o klasycznym sosie bolońskim  wiem już wszystko, okazało się wystarczy zamienić mielone, na inne mięso, i wchodzimy na zupełnie inny, wyższy poziom kulinarnych doznań. Uwielbiam ten sos i będzie u mnie naprawdę częstym gościem!



Składniki:
0,75 dg żeberek ( muszą być mocno mięsne)
Puszka pomidorów
1 marchewka
1 duża cebula
3-4 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
Lampka czerwonego wina, dobrej jakości
Pół papryczki chilli
Słodka papryka-łyżeczka
Sól
Pieprz
2 łyżki oleju
Łyżeczka suszonego oregano
Pół łyżeczki cukru
Parmezan do posypania
Makaron spaghetti






Rozgrzewam olej. Żeberka kroję na kawałki- jedna lub 2 kostki. Solidnie posypuję je solą, pieprzem i słodką papryką, obsmażam na oleju, po 2  minuty. z każdej strony na silnym ogniu. Przekładam żeberka do osobnego garnka. 
Siekam drobno czosnek z cebulką, na tej samej patelni rozgrzewam drugą łyżkę oleju, podsmażam czosnek z cebulką 3 minuty, dodaję do żeberek. Teraz czas na marchewkę, trę ją na tarce, a seler kroję w półkrążki. Całość przesmażam 3-4 minuty, dodaję do garnka. Zalewam składniki pomidorami, wraz z zalewą, dodaję przyprawy, i papryczkę chilli.  Gotuję danie 30 minut na malutkim ogniu, następnie dodaję wino oraz cukier, gotuję 45-50 minut. 
W międzyczasie wyjmuję żeberka, oddzielam mięso od kości- odchodzi bez problemów, znów przekładam do garnka. Chwilę gotuję razem, tyle czasu ile będzie gotował się makaron spaghetti. 
Makaron przekładam do miseczek, na nim kładę sos, wierzch posypuję Parmezanem. 



21 komentarzy:

  1. Jeszcze nie jadłam żeberek w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie na medal, syte, jak dla mnie bardzo ładne i pewnie smacczne dla Panów

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię żeberka, dawno nie jadłam ich z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis i wariacja z jednym z najpopularniejszych dań. Ty to jednak masz kulinarną wyobraźnię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trochę włoszczyzny o tej porze roku nie zaszkodzi, przypomina mi się lato ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam żeberek, ale w takim wydaniu prezentują się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ostatnio jadłam pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym i były ekstra! Sos pomidorowy okazuje się, pasuje do wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...