Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 17 grudnia 2021

Kokosowa Princessa Zebra


Dziś będzie kokosowo z nutką kakao. Szybkie ciasto, bez pieczenia. Niezwykle apetyczne połączenie kokosa i białej czekolady. Do tego kakaowe herbatniki. Czyż tak smakuje deserowe niebo? Oj tak! Kuszący krem, i dużo, dużo pysznych dodatków. A do tego całość jest bajecznie prosta. Jedyny minusik to ten, że deser powinien noc spędzić w lodówce dzięki temu jest po prostu idealny. Ciastka zmiękną, i staną się integralną częścią deseru. Oczywiście można zjeść wcześniej, niczym to nie grozi. Ale jeżeli zależy Wam na ładnie podanym deserze, to lepiej poczekajcie. Tak, wiem, jest to bardzo trudne. I mi też było ciężko, ale dałam radę. I w efekcie dostałam nie tylko pyszny, ale i apetycznie wyglądający deser. To coś na ciężkie, zimne, zimowe dni. Taka masa słodkości od razu napełnia nas hormonami szczęścia. Ten deser może i nie jest wyjątkowo świąteczny, ale jak umila przygotowania. Gwarantuję Wam, przy nim dom sprząta się jakby sam, koty są grzeczniejsze, a pranie samo się prasuje. Musicie spróbować tego ciacha bez pieczenia. Mój mąż chyba się od niego uzależnił, więc będą wracać częściej do naszego deserowego menu. A teraz czas na porządki!





Składniki:

około 30 kakaowych herbatników

300 ml śmietanki kremówki

80 gramów białej czekolady

250 gramów serka mascarpone

6 łyżek wiórków kokosowych plus 2 łyżki

6-7 łyżek dżemu porzeczkowego



Śmietankę należy zostawić na noc w lodówce. 

Czekoladę ścieram na tarce. 

Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone i chwilę miksuję. Na koniec dodaję białą czekoladę i wiórki, mieszam łyżką. 

Dno formy wykładam folią spożywczą, układam warstwę herbatników, smaruję ją połową porcji dżemu, i na nim układam połową porcji kremu. Czynność powtarzam, na wierzchu powinien być krem. Posypuję deser resztą wiórków. 

Deser powinien noc spędzić w lodówce, by herbatniki zmiękły.




22 komentarze:

  1. Wspaniałe ciacho kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności ! Uwielbiam ciasta bez pieczenia, na święta staram się zawsze jedno takie przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Ostatnio smakuje mi wszystko co kokosowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pranie samo się prasuje, to biorę w ciemno, bo u mnie w tym temacie poważne zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadłbym chętnie, doskonałe na Sylwestra, smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne ciasto, połączenie kakao i kokosa to pyszny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno jest bardzo przyszne!😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to musi obłędnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być pyszne, lubię smak kokosa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oh mniam! wszystko co z kokosem uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Trafiłam do Ciebie szukając inspiracji na wykorzystanie śmietanki kremówki oraz mascarpone. O rety ile znalazłam wspaniałości nie wspominając o kokosowej princessie - obłędny deser!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...