Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 28 grudnia 2021

Gulasz z piekarnika

 Witajcie po Świętach! W ten zimowy czas, w takim dziwnym tygodniu. Kiedy to nie pamiętamy jaki obecnie jest dzień tygodnia. Ja niestety pracuję, zaczynamy czas inwentaryzacji. Dużo się dzieje, ale i jakby spokojniej. Wiem, że to wydaje się nieosiągalne, ale tak właśnie jest. W głowie mam kolejny piątek, i wolne. W Sylwestra nie mam żadnych planów, no poza coroczna wizytą w laboratorium i badaniem krwi. Serio, polecam zrobić taką tradycję i wybrać datę, której nie da się zapomnieć. W każdym razie mój mąż ma home office, terminy gonią. My w zimowych kurtkach, a on już siedzi w wiosennych klimatach i obrabia zdjęcia z kampanii, które reklamują późne lato. Powiem Wam w sekrecie, będą modne pastelowe sukienki. I o dziwo nie było żadnych kwiatowych wzorów, toż to skandal! Ale wracamy do kuchni. Co można zrobić na szybko? Gulasz z piekarnika! Praktycznie robi się sam. Wystarczy pokroić mięso, cebulę, doprawić i bach do pieca. A potem już tylko rozkładamy gotowe danie na talerze. Jest pysznie, minimalistycznie i prosto. Gulasz najlepiej smakuje z domową surówką z pora i tłuczonymi ziemniaczkami.



Składniki:

70 dg szynki bądź łopatki

2 duże cebule

2 pełne łyżki ketczupu

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki wody

3 ząbki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka majeranku

3 listki laurowe

Świeżo mielony pieprz

Sól


Mięso kroję w kostkę, a cebule w piórka. Czosnek wyciskam przez praskę. Do naczynia żaroodpornego przekładam mięso, dodaję ketczup,olej i wodę. Doprawiam wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszam. Dodaję na wierzch cebulę. Całość marynuję w chłodnym miejscu przez minimum 3 godziny ( polecam całą noc). 

Rozgrzewam piekarnik do 210 stopni, mięso piekę pod przykryciem 80 -90 minut, co jakiś czas warto przemieszać mięso i cebulę. 

Podaję z surówką z pora i ziemniakami.

23 komentarze:

  1. Nie znam tego przepisu. Życzę smacznego jedzenia na Nowy Rok, co niebawem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi to być niezwykle aromatyczne danie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, nie jadłam jeszcze gulaszu z piekarnika, ale podsunęłaś mi pomysł na kolejny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki fajny pomysł na dobre jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  5. w sam raz do ziemniaczków i suróweczki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki gulasz musi być pyszny :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne danie, właściwie robi się samo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój mąż uwielbia gulasze w dowolnej wersji. Zapisuje i skosztujemy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Faktycznie wygląda na bardzo prosty w zrobieniu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak, takie dania z piekarnika często mnie ratują :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...