Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 24 listopada 2021

Wieczorny chlebek bananowy

 Chlebek bananowy, to coś, co podbiło moje serce. To idealny wypiek na jesień. Ale nie tylko. Błyskawiczne wręcz ciacho, zdrowe i zawsze pyszne. W sam raz na środek tygodnia. Takie ciasto kiedy chcecie coś zdrowego na deser, na drugie śniadanie. Ale i wtedy, kiedy odkrycie nadmiar bananów, które zaczynają przybierać piękny brązowy odcień. Wtedy ciasto wjeżdża na salony. Raz, dwa i gotowe, do pieca. A rano, kawałek zjedzony w towarzystwie kawy, z świeżymi borówkami na drugie śniadanie, i w serkiem homogenizowanym na kolację. Co za błoga rozpusta! Bez cukru, z dużą ilością kokosowych wiórek, u mnie znalazło się również miejsce, dla kilkunastu słodkich malinek, które chyba były już ostatnimi ogrodowymi owocami w tym roku. Ten chlebek zrobi się prawie sam, kilka chwil i już jest w piekarniku. A potem moment i można się nim zajadać.Nie wiem jak Wam, ale jesienną porą, taki chlebek smakuje mi wyjątkowo! A na marginesie, kto z Was lubi takie wieczorne, dość spontaniczne pieczenie?




Składniki:

4 duże, mocno dojrzałe banany

250 gramów mąki ( u mnie orkiszowa tortowa)

1 jajko

6 łyżek erytrytolu

70 dg masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżeczka cynamonu

Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 duże garście malin


Dodatkowo:

Masło i kasza manna do formy





Masło roztapiam, odstawiam do przestudzenia. 

 3 banany obieram,  rozgniatam widelcem, ja lubię czuć kawałki owoców w cieście, więc nie rozgniatam ich na papkę.Do miski przekładam bananową masę, dodaję jajko, mąkę, roztopione masło,  2 łyżki wiórek kokosowych, cynamon, wanilię, erytrytol, mieszam, ale niezbyt starannie. Na koniec dodaję maliny.

Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą, wykładam ciasto. Pozostałego banana kroję wzdłuż na pół, układam na cieście, posypuję łyżką wiórek. Chlebek piekę 50 minut w 180 stopniach. Można posypać cukrem pudrem. 

15 komentarzy:

  1. Ale super pomysł! Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zbieram się do upieczenia, bo ogromnie mnie ciekawi jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Mega pomysł:) z pewnością wkrótce wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. chlebek bananowy to super sprawa :) dawno nie robiłam i chyba muszę nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam chlebek bananowy nie tylko za jego smak, ale właśnie za szybkość i prostotę :) Chyba ciężko znaleźć drugie tak łatwe i pyszne ciasto a do tego można je zrobić w różnych wersjach i z różnymi dodatkami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie prezentuje się ten chlebek :D Chętnie bym spróbowała :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...