Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 3 listopada 2021

Korzenne Blondie

 Uwielbiam jesienne aromaty! Ten zapach cynamonu i imbiru. A do tego biała czekolada. Takie zapachy z piekarnika, w jesienny wieczór mają magiczną moc. Koją, otulają, relaksują i sprawiają, że czuję się tak przytulnie i cudownie. Uwielbiam te zapachy. To taka naturalna aromaterapia, a jej dodatkowym plusem jest ten, że można potem zajadać się ciastem. Dom wypełniony aromatami jesieni, można zanurzyć się w fotelu, pod kocem, do tego książka, kubek herbaty i kot, który odpoczywa na kolanach. Spełniłam swoje marzenie, i obok balkonowego okna, stanął fotel, przeznaczony do czytelniczych aktywności. Kiedy go wybierałam nawet nie marzyłam, że ten model będzie z podnóżkiem, i w wersji rozkładanej, niemal na płasko. Moje jesienne czytanie książek, wieczorową porą nabrało nowego stylu. I oczywiście jakości. A ta jakość leci na jeszcze wyższy poziom, kiedy zajadam to ciasto. Idealne! Korzenne i słodkie od białej czekolady. Z chrupiącą skórką, i kremowym wnętrzem. Mocno korzenny, coś pysznego. Koniecznie spróbujcie! A ja pędzę dalej chorować! Dopadło mnie okropne zapalenie krtani oj, jest ciężko, ale staram się jakoś pokonać to choróbsko i zachować resztki optymizmu.





Składniki:

3 jajka

2 szklanki mąki pszennej

150 gramów masła

70 gramów masła

80 gramów posiekanej białej czekolady

6 łyżek cukru trzcinowego

2-3 łyżki mleka

Ekstrakt waniliowy

1 łyżka cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka gałki muszkatułowej

Szczypta soli


Masło i kasza manna do formy







Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni.

Masło i cukier trzcinowy ubijam mikserem na jednolitą masę, partiami dodaję jajka i ubijam na krem. 

Mąkę przesiewam do masy jajecznej, ze wszystkimi przyprawami i solą, ubijam dalej, dodaję mleko. Do ciasta dodaję posiekaną czekoladę. 



Formę smaruję masłem i wysypuję kaszą. Wylewam ciasto. Blondie piekę 25 minut, aż lekko się zarumieni. Najlepsze jest na ciepło.



26 komentarzy:

  1. Naprawde idealne jesienne ciasto! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na jesienne ciasto. Koniecznie do wypróbowania :) Dużo zdrowia życzę i zazdroszczę idealnego miejsca do czytania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i bardzo je polecam, jest przepyszne!

      Usuń
  3. Ależ to musi być pyszne. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. I jak tu sie opierac takim slodkoscia? 😁 Mission impossible normalnie. Odchudzanie idzie w las. Tak to jest. Swietny przepis Lenko, rewelacja. Pieknie piszesz o gotowaniu :) pieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lena tak zbudowałaś wpis o tym cieście,że wszystkie aromaty do mnie trafiły:) pyszne I pomysłowe ciasto. Zdrowiej prędziutko!😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję i polecam to ciasto, smakuje i pachnie wyjątkowo!

      Usuń
  6. Normalnie przez ekran czuję ten cudowny, epicki korzenny zapach! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. MMmm bajka, ideał na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Trudno mi sobie wyobrazić jakie to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam te jesienno-zimowe korzenne zapachy i smaki. Od razu cieplej na duszy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...