Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 13 listopada 2021

Jabłkowy pleśniak

To było takie niespodziewane ciasto. Naprawdę! Nie planowałam niczego piec, ale mąż mnie namówił. Poprosił o szybkie ciasto do popołudniowej kawy, obiecał, że we wszystkim pomoże i posprząta. Dopadł go chyba jakiś cukrowy dół, bo dawno nie widziałam takiej żądzy słodkości w jego oczach! Nie zamierzałam igrać z ogniem i szybciutko zabrałam się za zagniatanie ciasta. Przyznam szczerze, musiałam bazować na składnikach, które miałam w lodówce, nie miałam czasu na zakupy, miałam jabłka ( dużo jabłek), masło, jajka, mąkę i kakao. Na szybko powstał placek a la pleśniak z jabłkami. Bardzo kruche ciasto, pyszne jabłkowe nadzienie i delikatna pianka. Takie szybkie i bardzo domowe ciasto, weekendowo-popołudniowe. Idealne na sobotę. Taką leniwą i spokojną. U mnie taka dziś będzie, wczoraj u teściów była parapetówka, więc spokojny dzień, poświęcony na relaks będzie bardzo wskazany. 





Składniki:

3 jajka

250 gramów mąki pszennej

80 gramów cukru pudru

125 gramów masła

1 łyżka mielonej skórki z pomarańczy

Sól

2 duże jabłka

1 czubata łyżka kakao

2 garści rodzynek

1 łyżeczka cynamonu


Dodatkowo:

kasza manna, masło i  cukier puder




Rodzynki zalewam wrzątkiem, odstawiam na 2 minuty, odcedzam.

Jabłka obieram, kroję w dużą kostkę, posypuję cynamonem, dodaję rodzynki, odkładam na bok.

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.

Na stolnicę wysypuję mąkę, robię wgłębienie, wbijam w nie 3 żółtka, białka odkładam na bok. Dodaję cukier, skórkę z pomarańczy, sól i posiekane masło- zimne, z lodówki. Najpierw siekam wszystko nożem, jeżeli masa nie chce się kleić, dodaję 2-3 łyżki zimnej wody. Zagniatam szybko ciasto, dzielę na dwie nierówne części. Większą wałkuję na kształt formy- z zapasem. Do drugiej dodaję kakao i szybko je zagniatam i wkładam do zamrażarki. 

Formę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną, wylepiam ciastem, gęsto nakłuwam widelcem, podpiekam 10 minut. Po tym czasie wyjmuję placek z piekarnika, wykładam jabłka. Ubijam na sztywno pianę z białek z odrobiną soli, wykładam na jabłka. Na wierzch ścieram ciasto kakaowe, wyjęte z zamrażarki. Ciasto piekę 30-35 minut. 

Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.


21 komentarzy:

  1. Smakowity wypiek! Uwielbiam takie ciasta:)
    https://redamancyy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ! Ja też podstawiam talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Haha u mojego męża też czasem widzę tę żądzę słodkości. Już wiem co wtedy zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste ciacho do zrobienia na już :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tego typu ciasta. Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chętnie spróbuję tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio robiłam tradycyjnego pleśniaka i wyszedł wspaniale! :). Muszę wypróbować kombinację z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż mnie kusi, żeby samemu coś upichcić. Wygląda smacznie.
    Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobrze mieć taki szybki i prosty przepis w zanadrzu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z każdej strony wszyscy kuszą mnie ciastami z jabłkami, ale z pleśniakiem jabłkowym spotykam się pierwszy raz :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto z jabłkami najlepsze na jesień :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...