Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 29 listopada 2021

Drożdżówka z mandarynką

 No dobra, jestem maniaczką ciasta drożdżowego. Moim zdaniem to nie jest wcale trudne ciasto! A jakie pyszne. Wiem, że wiele osób sądzi, że drożdżówka to taka wyższa szkoła jazdy, ale naprawdę wystarczy kilka składników, odrobinka czasu i pyszny placek gotowy. No dobra, już wiemy, że kocham drożdżowe, ale skąd pomysł na dodatek mandarynki? Tradycyjne drożdżowe placki powinny być ze śliwkami, jabłkami, latem z truskawkami. A ja wyskakuję z egzotyczną mandarynką! Ale, ale! Pod domem mojej siostry jest piekarnia, gdzie można kupić pyszne, jeszcze gorące drożdżówki. I powiem Wam, że ich drożdżówka z mandarynkami skradła moje serce. Kiedy więc mąż się do mnie uśmiechnął i spytał czy zrobię drożdżówkę, powiedziałam radośnie - tak! Ale została kwestia owoców, w domu były jedynie winogrona i właśnie mandarynki. Bez wahania sięgnęłam po mandarynki. Mąż popatrzył na mój wybór niechętnie, chciał gnać po śliwki, ale uspokoiłam go- będzie pysznie. I tak było. Mandarynki to wspaniały pomysł na odświeżenie klasycznego placka, poza tym zimą i jesienią są tak łatwo dostępne, że aż żal z ich nie skorzystać. Wypróbujcie ten smak, podkręćcie smak drożdżowego ciasta, tymi słonecznymi owocami i poczujcie letnie orzeźwienie! 

P.S.Sprawdzone, ten placek genialnie leczy katar i ból gardła. Zdecydowanie wspomaga proces leczniczy. 







Składniki:

3 duże wiejskie jajka

100 gramów masła

200 ml mleka

5 dg suszonych drożdży

1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

50 gramów erytrytolu ( albo cukru)

400 gramów  gramów mąki pszennej

Szczypta soli

4 średnie mandarynki


Kruszonka :

30 dg masła

50 dg mąki pszennej

2 paczki cukru z prawdziwą wanilią


Dodatkowo:

masło i kasza manna do formy





W garnuszku topię masło, dolewam zimne mleko, odstawiam na 5 minut. 

Do mlecznego płynu dodaję cukier i erytrytol ( cukier),  mieszam. Teraz czas na mąkę i suszone drożdże, na koniec dosypuję sól i wbijam jajka. Dokładnie zagniatam ciasto ( ręcznie lub mikserem). Gdy ciasto jest gładkie i jednolite, oprószam odrobiną mąki, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, powinno podwoić objętość. 

W międzyczasie z podanych składników zagniatam dość grubą kruszonkę. Mandarynki parzę wrzątkiem, obieram ze skórek, dzielę na cząstki. 




Formę do pieczenia smaruję masłem i posypuję kaszą manną, wykładam ciasto drożdżowe. Na cieście układam cząstki mandarynek, posypuję kruszonką. Odstawiam ciasto na 15 minut. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni, placek piekę 40- 45 minut. 

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, albo polukrować. 



28 komentarzy:

  1. Właśnie chodziło za mną drożdżowe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówki z mandarynką nigdy nie jadłam, ale Twoja drożdżówka prezentuje się smakowicie :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale czad! nigdy nie jadlam ciast z mandarynkami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej drożdżówki jeszcze nie jadłam. Rewelacyjnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasto drożdżowe <3 Z mandarynką jeszcze nie próbowałam, ale lubię mandarynki więc takie połączenie z pewnością by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super :) na drożdżowe z owocami nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jeju ale mam teraz smaka na takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie i jestem pewna, że tak samo smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. drożdżowe uwielbiam pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapachniało mi świętami :)

    Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgłasza się kolejna fanka drożdżowego ciasta , ale z mandarynka chyba jeszcze nie robiłam. Bardzo aromatyczny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto z mandarynkę to dla mnie zupełna nowość, ale wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...