Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 19 listopada 2021

Ciasto śnieżynka

 Kto lubi ptasie mleczko ręka w górę? Widzę las rąk. Kto lubi samą piankę? Ja, ja! Uwielbiam, ba kocham. Od małego. Słodka, przyjemna, delikatna pianka. Taka co rozpływa się w ustach i daje niesamowitą dawkę przyjemności.... Dla tych co kochają piankę i chcieliby zjeść wnętrze ptasiego mleczka w wersji XXL, zapraszam na ten przepis. Pianka, podbije Wasze serca. Mam recenzje 10 osób i każdemu smakowała. Bałam się nieco czy osiągnie odpowiednią konsystencję, ale po nocy w lodówce kroiła się idealnie, bez problemów. Pianka cudownie zastygła, wisiały w niej delikatne obłoczki z bitej śmietanki. Masa smakuje niemal identycznie jak ptasie mleczko, tak, sama w to nie mogłam uwierzyć. Ten smak, konsystencja, zapach-naprawdę możecie poczuć się jak w niebie. Ja dziś rozkoszuję się ciastem i weekend zaczynam w kinie, na filmie o Kalinie Jędrusik. Będzie bosko!




Składniki:

250 gramów serka mascarpone

300 ml śmietanki kremówki 36 %

250 gramów serka homogenizowanego waniliowego

200 gramów twarogu ( 3 krotnie mielony)

300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

2-3 łyżki cukru pudru

Ekstrakt migdałowy- 1 pełna łyżeczka

3 łyżki żelatyny


Żelatynę rozpuszczam w 200 ml wrzątku, dokładnie mieszam, odstawiam do ostudzenia. 

Ubijam śmietankę z cukrem na sztywną masę. 

W wysokim naczyniu ubijam mikserem twaróg z serkiem i mascarpone, masa powinna być idealnie gładka. Dodaję mleko zagęszczone i ekstrakt migdałowy, dalej miksuję. Do masy dodaję żelatynę, dokładnie miksuję. Na sam koniec dodaję delikatnie bitą śmietanę, powinny być widoczne jej obłoczki. 

Tortownicę wykładam folią kuchenną, wylewam masę serową. Chłodzę minimum 6 godzin, najlepiej całą noc. Deser można podawać solo, ale również pysznie smakuje z sosem truskawkowym. 

29 komentarzy:

  1. Super pomysł! Tyle dobra w jednym cieście:)
    Udanego weekendu, ja niestety leżę bo jakieś lumbago mnie dopadło..

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się pysznie. Koniecznie zapisuję przepis i biorę się do roboty :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś smaka na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Puszek i okruszek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepięknie ❤️ Koniecznie muszę kiedyś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasto chętnie bym zjadła :D Super przepis :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale to ciasto musi być dobre :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...