Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 11 października 2021

Warzywny sos do makaronu

 Coś co robi się szybko, jest smaczne, pożywne i nieskomplikowane? Warzywny sos do makaronu. Taki, który pysznie smakuje, a robi się go naprawdę szybko. Czyli wtedy kiedy mam pierwszy studencki weekend. Przedmioty okazały się naprawdę świetne, ale wiadomo, zajęły mi sporo czasu. A miałam ambitne plany. Poza nauką chciałam skorzystać z pogody i zrobić solidne pranie i umyć okna. Chciałam też odpocząć, więc zdecydowałam się na szybki i mało kłopotliwy obiad, który bez problemu można zrobić na dwa dni. Ba, tego dnia następnego, gulasz warzywny, jest głębszy w smaku i smakuje jeszcze lepiej. Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez mięsa, a teraz takie warzywne dnia bez problemu wystarczają mi za cały obiad. To wszystko dzięki mężowi, który rok temu miał fazę na niejedzenie mięsa i w ogóle na weganizm. Musiałam się nauczyć nowej kuchni i ciężko wracam do tych przepisów. A tymczasem uciekam do pracy. Wiecie, że wczoraj skończyłam wykład o 21? Dziś nie do końca mam energię do pracy, muszę przetrwać dzisiejszy dzień!



Składniki:

1 duży bakłażan

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

Puszka posiekanych pomidorów

1 zielona papryka

10 pieczarek

1 lampka czerwonego wina

2 garście posiekanej natki pietruszki

Sól

Wędzona papryka-pół łyżeczki

Słodka papryka-łyżeczka

Oregano-pół łyżeczki

Granulowany czosnek-łyżeczka

Świeżo mielony pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

Do podania:

makaron i tarty Parmezan


Myję wszystkie warzywa, osuszam. 

Rozgrzewam oliwę. Siekam drobno czosnek i cebulę, podsmażam 3 minuty, przekładam do dużego garnka. 

Kroję bakłażana w półplasterki, podsmażam 4 minuty, w międzyczasie kroję paprykę i podsmażam 3 minuty, warzywa wrzucam do garnka. Na koniec kroję pieczarki w plasterki, smażę 5 minut, przekładam do garnka. 

Warzywa w garnku zalewam pomidorami z puszki, doprawiam, dodaję wino i posiekaną pietruszkę. Duszę sos na małym ogniu 25 minut, pod przykryciem. 

W międzyczasie gotuję makaron, polewam go sosem, posypuje serem.

21 komentarzy:

  1. Nie zazdroszczę późnych wykładów, na szczęście mam to już za sobą. :)
    Pyszny sosik, u mnie mięsne sosy są już rzadkością.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zaczęłam kolejne studia, fajna sprawa, chociaż godzinki wykładów bywają zbyt późne:)

      Usuń
  2. Taki sosik z makaronem jest pyszny! Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam. Z chęcią spróbuję, ja tam bardzo lubię warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki makaron z sosem fajnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś czuję, że to będzie mój ulubiony sos do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie moje smaki :) U mnie na talerzu dość często mięso jest tylko dodatkiem do warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  7. You can't go wrong with pasta can you? Thanks for the inspiration on what we're going to have for dinner tonight! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...