Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 16 grudnia 2020

Piernik Magdy Gessler

Jestem w  gronie tych, którzy uważają,że Święta bez piernika się nie liczą.
Stąd też w tym roku dzielę się z Wami przepisami na te korzenne pyszności. Tym razem piernik przełożony powidłami śliwkami, oblany dużą ilością czekolady i posypany bakaliami. Niezbyt trudny,za to aromatyczny, miękki i słodziutki!  Cóż mogę powiedzieć, piernik wszystkim smakował . Jego wielkim plusem jest to, że od razu po upieczeniu jest gotowy do zjedzenia i podania na świąteczny stół. Aczkolwiek jak to piernik, z każdym dniem nabiera smaku i elegancji. Myślę,że będzie smakował i Wam, i chętnie go przygotujecie w tym roku. 


Składniki:
5 dużych jajek
400 gramów maki pszennej
1/2 szklanki miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 szklanki mieszanki keksowej
5 łyżek powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Szczypta soli
Łyżeczka sody
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
6 łyżek mleka
1 łyżeczka oleju
3 garście mieszanki keksowej
Dodatkowo:
Masło i kasza manna do formy


W garnku z grubym dnem podgrzewam miód z przyprawą piernikową i kakao. 
Ubijam żółtka z solą na jasny krem, dodaję olej i dalej miksuję. Z białek ubijam sztywną pianę. Dodaję ostudzoną miodową mieszankę mieszam. Czas na dodanie mąki z sodą,mieszam.masę. Delikatnie dodaję pianę z białek, a  na samym końcu wsypuję bakalie. Mieszam masę. 
. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. Keksówkę smaruję masłem, posypuję kaszą manną, wylewam ciasto i piekę je 45-50 minut w 185 stopniach. Piernik studzę. 
Roztapiam czekoladę na parze z mlekiem i olejem. Zimny piernik kroję na pół, smaruję powidłami. Wierzch polewam czekoladą i posypuję bakaliami.











23 komentarze:

  1. Piękny!
    I wiesz, że chyba też się skuszę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Aż zrobiłam się głodna.

    OdpowiedzUsuń
  3. omom mam wielką chętkę na to cudo:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie też piernik kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia :) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Święta to jest odpowiednia pora na piernika, nigdy on tak dobrze nie smakuje, jak w tym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, muszę kiedyś spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny, jednak ja nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie korzystam z przepisów Pani Magdy, jednak tego nie znam! :) Czas wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. choc nie przepadam za piernikami to kawałek takiego bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...