Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 15 października 2021

Owocowy mannowiec bez pieczenia

Kasza manna to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Smak kaszy z sokiem malinowym, którą jadłam pod kocem, w porze Wieczorynki. Taka kaszka kojarzy mi się z beztroską, radością i masą przyjemności. Dziś, gdy jako dorosła i ( chyba) stateczna dama, chcę przywrócić sobie beztroskie chwile, sięgam po kaszę mannę. Ale niekoniecznie musi to być miseczka kaszki, może to być również mannowy deserek. Taki deser, który w jesienny dzień, przyniesie mi słońce. Największą zaletą tego deseru jest czas w jakim go przygotujemy, wystarczy ugotować kaszę, pokroić owoce i w zasadzie wszystko już gotowe. Oczywiście, potem deser należy umieścić w lodówce, a trzymanie go tam i niewsadzenie palucha w tężęjącą masę, jest wielkim wyzwaniem. Ale, ale, warto się pomęczyć, bo końcowy efekt jest po prostu genialny. Lekki jak puch krem, delikatne herbatniki, dużo owoców, i odrobina czekolady, którą przemyciłam tutaj z pełną premedytacją. Deser  najlepiej jest serwować po długim spacerze, u mnie był to spacer nad morze. Ale sprawdzi się również las, łąka i miejska uliczka-wszystkie te zaliczyłam w drodze na plażę. Cała trójka konsumentów zgodnie stwierdziła, że ciasto jest po prostu Palce Lizać! Polecam na weekend. 









Składniki:

Około 30 herbatników

0,7 litra soku pomarańczowego

10 łyżek kaszy manny

3 łyżki miodu

2 banany

3 duże kiwi

5 kostek gorzkiej czekolady

4 kostki białej czekolady






W garnku z grubym dnem podgrzewam sok pomarańczowy, wsypuję kasze mannę, ciągle mieszając gotuję na gęsty krem-trwa to około 8 minut. Do masy dodaję miód i miksuję mikserem na gładką masę. Studzę 10 minut. 

Banany obieram, kroję w plasterki. Kiwi obieram ze skórki, kroję w cienkie plasterki. 

Formę do pieczenia wykładam folią, układam warstwę herbatników, na nich układam plasterki kiwi, przykrywam je połową kremu. Kolejna warstwa to herbatniki, plasterki banana i krem. Wierzch dekoruje pozostałymi owocami. 

Ścieram na tarce oba rodzaje czekolady, posypuję wierzch ciasta. Deser chłodzę minimum 3 godziny przed podaniem, a najlepiej całą noc. 



13 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...