Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 6 października 2021

Jabłecznik leciutki jak chmurka

I wróciłam z Bieszczad! Byłam pierwszy, ale z  pewnością nie ostatni raz. To były magiczne  cztery dni, w sumie pięć, ale nie liczę czasu podróży. Jako dziewczyna znad morza, zachwycam się górskimi widokami. Początek października to idealna pora na taki urlop. Cisza, spokój, a jakie widoki! Liście przybierają niezwykłe barwy, poranki osnute mgłą  i wieczory przy planszówkach  z przyjaciółmi w łemkowskiej chacie.Do tego wiejski, świeżo pieczony chleb, jajka od szczęśliwych kur i tradycyjne sery. Cala gmina Komańcza jest piękna, i mogłabym tak długo się nią zachwycać, ale czas wrócić do obowiązków. , A żeby osłodzić sobie powrót do pracy, upiekłam ten cudowny jabłecznik. Smak dzieciństwa. Wyjątkowo prosty, a jaki pyszny! Mięciutki, delikatny, rozpływa się w ustach. A jak pachnie! Koniecznie go zróbcie i delektujcie się złotą jesienią!




Składniki:

4 duże wiejskie jajka

250 gramów mąki pszennej

1/2 szklanki erytrytolu ( cukier lub ksylitol)

120 ml oleju rzepakowego

5 łyżek mleka

1 łyżka cukru  z prawdziwą wanilią

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Nadzienie:

5 dużych jabłek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka skórki z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka cynamonu

2 łyżki erytrytolu ( cukier, miód, ksylitol)


Dodatkowo:

masło i bułka tarta do formy, cukier puder




Jabłka obieram, ścieram na tarce do garnuszka. Zalewam wodą- 4-5 łyżek,, dodaję cytrynę, erytrytol i cynamon. Duszę całość 5-6 minut, następnie przesiewam mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam, odstawiam do ostudzenia.

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni-góra/dół.

Jajka ubijam z erytrytolem i cukrem na jasny krem-masa powinna 3 razy zwiększyć objętość. Delikatnie dolewam olej i mleko, dalej miksuję. Do masy przesiewam mąkę  z proszkiem do pieczenia, masę delikatnie mieszam szpatułką.



Formę do pieczenia smaruję masłem, wysypuję bułką. Wylewam połowę ciasta i piekę 15 minut-masa nie może być płynna. Wyjmuję ciasto z piekarnika, wykładam na cieście jabłkowe nadzienie, przykrywam resztą ciasta, wyrównuję, placek dopiekam 40 minut-patyczek powinien być suchy. 

Wierzch posypuje cukrem pudrem. 

28 komentarzy:

  1. Muszę powiedzieć mojej mamie, żeby upiekła mi taki jabłecznik.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja kocham góry:) morze mnie nigdy nie korciło:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nad morzem mieszkam, więc kocham:)

      Usuń
    2. ano więc masz bliziutko do miejsca gdzie tysiące ludzi na wakacje jeździ :D

      Usuń
    3. dokładnie kwadransik spacerem

      Usuń
  3. Pyszne ciacho <3
    Uwielbiam Bieszczady. Świetnie, że urlop się udał. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam. Na weekend chyba będzie u nas też jakiś jabłecznik :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuuję podróży, dzisiaj jadem jabecznika, ae kupnego z piekarni
    Życzę smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Góry są piękne :) a przepis na jabłecznik wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki wymiar tej formy do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wyobrażam sobie jesieni bez jabłecznika/szarlotki :D Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis zapisuje i na pewno wypróbuję na swoje imieniny dla gości, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jabłecznik wygląda wspaniale! Muszę wypróbować Twoje ciasto. Zapraszam do mnie po inspirację na różnego rodzaju wypieki z jabłkami, teraz jest ich czas. https://sprawdzonakuchnia.pl/szarlotka-kokosowa/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...