Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 4 lutego 2021

Babka kokosowa na maślance

Kokos i czekolada. Ten duet zawsze, ale to zawsze mi smakuje i smakować będzie! Dziś podzielę się przepisem na bardzo prostą babkę z dużą ilością kokosa z pyszną polewą. Ciasto, które jest naprawdę błyskawiczne i pyszne! W sam raz na weekendowe przyjemne popołudnie z dobrą książką i herbatką. Apetyczny kokosowy smak. I ta czekoladowa polewa! Ciasto jest wilgotne, bardzo kokosowe, czekoladowe, po prostu przepyszne. Warto je upiec na weekend. Taki mroźny, i zimowy. Będzie idealne do podjadania popołudniem, przy kawie i herbatce. I oczywiście dobrej książce. Albo serialu. Albo chwili muzyki. Mam ogromną potrzebę by znaleźć taką godzinkę tylko dla siebie. Może w sobotę się uda? Zobaczymy. 


Składniki:
3 jajka
150 gramów masła
350 gramów mąki orkiszowej tortowej
250 ml maślanki
Pół szklanki wiórków kokosowych
Pół szklanki erytrytolu - albo cukru
Kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
60 gramów gorzkiej czekolady
3 łyżki mleczka kokosowego
3 garście wiórków kokosowych

Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy



Masło, jajka i maślankę wyjmuję z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. 
Wiórki prażę na suchej patelni, studzę.
Masło ucieram mikserem razem z erytrytolem oraz wanilią na krem. Następnie wbijam jajka, pojedynczo, dokładnie ucieram, kiedy składniki są połączone, dolewam maślankę.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dosypuję do masy maślanej, dodaję wiórki, dokładnie mieszam składniki ciasta. 
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką, wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 185 stopni. Ciasto piekę 55 minut, do suchego patyczka. 
Kiedy ciasto się studzi, szykuję polewę. W garnuszku podgrzewam mleczko kokosowe, dodaję czekoladę, mieszam i podgrzewam do rozpuszczenia się czekolady. Polewą smaruję wierzch ciasta, posypuję wiórkami.








23 komentarze:

  1. O jaka cudna! :) Ta polewa i kokos na pewno robią robotę !

    OdpowiedzUsuń
  2. to moje ukochane połączenie;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie czekolady i kokosa to dla mnie zdecydowanie idealny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie. Bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudna babeczka kochana. Porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi smakować bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. UWielbiam wszystko co kokosowe <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię tego typu ciasta i chętnie wypróbuję przepis - tym bardziej, że to Twoje wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, a u mnie tez babka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgłodniałam.. Takie pyszności, a miałam być na diecie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...