Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 22 września 2021

Szybka strucla śliwkowo-kokosowa

Ciasto w środku tygodnia? Chęć na coś słodkiego, a totalny brak czasu? Zróbcie kokosową struclę ze śliwkami. To całkiem bezproblemowe ciasto, zrobicie je po pracy w kilka minut. Dodatek kokosowych wiórek naprawdę zmienia smak ciasta. Do popołudniowej kawki, albo wieczornej herbatki. Wtedy kiedy na dworze deszcz i wiatr. Kiedy masz wrażenie, że już listopad, a to dopiero koniec września. Kiedy do domu przychodzisz przemoczony  i zmęczony, to gwarantuję, że aromat świeżo upieczonego ciasta, wynagradza wszystkie trudy dnia codziennego. Mi ten wypiek umilił wczorajszy wieczór, kiedy to zmęczona deszczem i stresem w pracy, zanurzyłam się w błogim świecie. Ja, zapachowa świeca, zielona herbata z mango i to pyszne ciacho! Kto dziś je piecze?




Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
10 śliwek
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka trzcinowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka bułki tartej
Wierzch:
2 łyżki wiórek kokosowych
1 żółtko
2 łyżki cukru trzcinowego




Piekarnik nagrzewam do 185 stopni.
Śliwki myję,kroję na połówki, usuwam pestki. 
Rozwijam ciasto francuskie na blaszce do pieczenia, środek posypuję bułką tartą. Wykładam śliwki, posypuję owoce wiórkami, cukrem i cynamonem. Zawijam ciasto w roladę. 
W miseczce ubijam żółtko z cukrem i wiórkami. Pędzelkiem smaruję masę po wierzchu strucli. Ciasto piekę 22-25 minut . 
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

26 komentarzy:

  1. Jeszcze nie łączyłam śliwek i kokosa. Jestem ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto zawsze chętnie zjem. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha:) kocham ciasta ze śliwkami:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię takie ciasta. Miłego dnia Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliwka i kokos to musi być bardzo ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota. :) Trzeba spróbować póki sezon śliwkowy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym chętnie, więc dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie ekspresowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, połączenie kokosa i śliwki to musi być miazga! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szybko i prosto, w sam raz jak brak czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z wielką chęcią spróbuję. Oby tylko mi wyszło. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...