Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 8 września 2021

Duszona papryka faszerowana

 Czy ja mówiłam, że nasz weekend był szalony? Powiększyła nam się rodzinka o malutką Franię, czyli 9 tygodniową koteczkę. Malutka jest pełna energii, i niezbyt lubi nocą spać, dlatego nasz czas jest w  większości zajęty przez zabawy z małą i przytulaniem kociego rezydenta., musimy je zapoznać i polubić. Mała Frania od 1 wejrzenia jest zakochana w starszym bracie, i widzi w nim kompana do zabawy. Filemon zaś podchodzi do niej z dystansem, obserwuje i ocenia. W domu trzeba więc zachować czujność. Ale mimo to udaje się gotować smaczne obiady. Taki jak ten, duszone papryki z mięsem mielonym. To rodzinny przepis od mojej mamy. Zazwyczaj papryki faszerowane się piecze, a u mnie w domu gotowało. Mięso wychodzi delikatne, przesiąknięte smakiem papryki. To bardzo delikatne danie, w sam raz by zrobić większą porcję na kilka dni. Tak zrobiłam ja, te papryki z dużym smakiem i różnymi dodatkami, jedliśmy przez 3 dni. Prosto, smakowicie i niezwykle domowo.Tak jak lubię najbardziej!



Składniki na 6 porcji:

6 czerwonych papryk- bardziej szerokie, niż wysokie

850 gramów mięsa mielonego z łopatki

1 mały por

2 ząbki czosnku

1 pęczek koperku

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

800 ml bulionu warzywnego

2 łyżki oleju

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka majeranku

Sól

Świeżo mielony pieprz

3-4 łyżki zimnej wody


Papryki myję, ucinam wierzchy, usuwam gniazda nasienne, układam w dużym garnku. 

Siekam koperek

Rozgrzewam olej. Drobno siekam por i czosnek, wrzucam na patelnię i podsmażam przez 6-7 minut.

Do mięsa dodaję jajko i wszystkie przyprawy, razem z połową porcji koperku oraz porem. Dodaję bułkę tartą i zimną wodę. Wyrabiam masę mięsną, nadziewam papryki. Zalewam je bulionem, dodaję resztę koperku, gotuję na średnim ogniu, pod przykryciem przez 45 minut. Z masła i mąki robię jasną zasmażkę, dodaję do sosu, danie gotuję 30 minut na małym ogniu. 

Gotowe papryki podaję z ryżem, polewam sosem.

27 komentarzy:

  1. Kiedyś nie przepadałam za papryką, do czasu gdy sama zaczęłam ja przyrządzać. Jej faszerowana odsłona chyba najbardziej mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i pożywne danie! <3
    Narobiłaś mi smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super danie. szczególnie, że teraz sezon paprykowy w samym szczycie. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała!
    Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie spróbuję, jeszcze nie robiłam takiej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie :) Dawno nie jadłam faszerowanej papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam, że nie jadłam jeszcze takiej papryki.

    OdpowiedzUsuń
  8. teściowa mnie tym daniem raczy co tydzień:D uwielbiam^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie małe kotki są urocze :) Faszerowaną paprykę często robi moja przyjaciółka i mi bardzo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawie przyrządzona te papryka 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratuluję powiększenia rodzinki. :)
    Mimo wszystko, proste domowe dania zawsze najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne jedzonko :) gratuluję powiększenia rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię faszerowaną paprykę, warto spróbować Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...