Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Placuszki mascarpone z borówkami

 Dzisiejszy przepis powstał przez przypadek. Albo raczej z konieczności wykorzystania opakowania serka mascarpone, który został po deserze. Powstały więc super placki! Leciutkie, jak chmurka. Delikatne, rozpływają się w ustach. Błyskawiczne, przepyszne. Taki letnie, słodkie, niezwykle delikatne. W zasadzie uniwersalne, zarówno idealne na  obiad, jak i na kolację. A jak umilą poranek! To są takie placki, których musicie spróbować. Jak Wasz weekend? Ja ciągle jestem niewyspana, ale tak bywa kiedy po długim czasie spotyka się 10 dziewczyn i nie mogą się nagadać! Witaj nowy tygodniu. Już wiem, że będzie bardzo ciężko, męcząco, intensywnie i już jestem w 100 miejsc spóźniona! Zdecydowanie potrzebuję kolejnego dnia na regenerację!





Składniki na 12 placków:

250 gramów serka mascarpone

1 duże jajko

150 gramów mąki

3-4 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

3 garście borówek

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masło klarowane 






Mascarpone ubijam z jajkiem mikserem na gładką masę. Dodaję mąkę, cukier z wanilią i tyle mleka, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Dodaję borówki.

Rozgrzewam masło klarowane, smażę placuszki po 1,5 minuty z każdej strony. Ja posypałam je erytytolem. 

24 komentarze:

  1. smakowicie wyglądają! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, proste i smaczne - lepiej być nie może!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne kochana. Uwielbiam takie placki :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...