Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 21 lipca 2021

Ryż, super tofu i warzywa

 Uff, w końcu chwila spokoju! Ale czy na pewno? Bardzo tym tego chciała! Ale przechodzimy do jedzenia. Pamiętacie przepis na tofu, które to zmienia życie? Jest pyszne, zarówno z makaronem, jak i z ryżem. Kleiste tofu, ale z chrupiącą skórką. Dużo ryżu, warzywa, sezam, tak prosto i pysznie. Już wiem, że to tofu trzeba przygotować z podwójnej porcji składników, bo znika błyskawicznie. Na drugi dzień jest nawet lepsze. Bardziej intensywne w smaku,  bardziej wyraźne i po prostu obłędne. Jeżeli ktoś myśli, że tofu jest mdłe i nijakie, to koniecznie musi spróbować. Ja jestem  w nim zakochana. Ależ ten czas pędzi. Za każdym razem jestem przerażona, kiedy zorientuję się, że minął kolejny dzień. Czas pędzi, a ja się nie wyrabiam. Nawet z gotowaniem! Muszę znaleźć wenę i energię!




Składniki:

Tofu w panierce- z tego przepisu

200 gramów ugotowanego ryżu

1 żółta papryka

1 średnia cebula

1 marchewka

2 ząbki czosnku

Kawałek papryczki chilli

1 duża łyżka oliwy

Ziarna sezamu


Rozgrzewam oliwę. Siekam czosnek i cebulkę, chwilę podsmażam. Marchewkę obieram, kroję w półplasterki, , wrzucam marchewkę na patelnię. Paprykę kroję  w kostkę, dodaję do warzyw, dodaję też posiekane chilli. Podsmażam całość 8-10 minut. Warzywa powinny zostać chrupiące. Na koniec dodaję ryż, tofu i gęsty sos. Całość podgrzewam 2 minuty. 

Przed podaniem danie posypuję sezamem. 

21 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. No to poproszę porcyjkę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszne jedzonko. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczna propozycja dla wegetarian i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię zabierać takie dania do pracy. Można je spokojnie zjeść na ciepło po szybkim odgrzaniu, a nie wyobrażam sobie całego dnia w pracy bez ciepłego obiadu...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tofu w takiej formie! :) Na pewno wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny przepis - nigdy nie mialam pomysłu na to jak przyrządzać tofu - chyba zatem wypróbuję tego sposobu na smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzadko jadam tofu, ale tak podane smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo często jem takie dania z kurczakiem, więc dla odmiany chętnie spróbowałabym wersji z tofu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...