Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 6 czerwca 2021

Wiosenny bigosik

 Dziś kolejna rzecz z cyklu, nie lubię, ale spróbuję polubić. Zapraszam na wiosenny bigosik, lekki obiad. Delikatny, wiosenny, pełen smaku. Co mnie zaskoczyło, taki bigosik robi się szybko, a smakuje? Wybitnie! Nigdy nie byłam fanką bigosów. Aż zrobiłam go sama. Wyszedł mi wyjątkowo wiosenny bigosik, pełen smaku. Z dodatkiem marchewki i całym pęczkiem koperku! Takie danie, które nie da się nie zjeść ze smakiem. Najpierw zjadłam łyżkę, a następnie popędziłam po dokładkę! Takie cuda. Takie proste składniki i wyjątkowo prosty przepis. To co najprostsze, jest najlepsze. Świeże, dobre warzywa, najlepiej z rynku, kilka podstawowych przypraw i wychodzi pyszne danie. Polecam każdemu, a szczególnie tym, którzy nie przepadali za takim bigosikiem. 

Słonecznej niedzieli Wam życzę!


                                                                          Składniki:

1 główka młodej kapusty

2 marchewki

1 młoda cebula

1 pętko dobrej jakości kiełbasy 

1 pęczek koperku

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

Duża szczypta mielonego kminku

Sól

Pieprz

Szklanka wody


Do podania:

młode ziemniaki, bądź pieczywo


W garnku z grubym dnem rozgrzewam łyżkę masła. Siekam cebulę, wrzucam na masło. Podsmażam 2-3 minuty, ma jedynie lekko zmięknąć. Kiełbasę kroję w plasterki,wrzucam do cebuli, podsmażam 5 minut. Obieram marchewki, siekam w półplasterki, wrzucam do garnka.  

Siekam kapustę, wrzucam ją do kiełbasy i cebuli, zalewam wodą. Dodaję przyprawy. Gotuję całość 25 minut. 

Na patelni rozgrzewam masło, dodaje mąkę, robię jasną zasmażkę. Siekam koperek, do bigosiku dodaję zasmażkę i koperek. Często mieszając gotuję go 5-7 minut. 

Gotowe danie podaję z młodymi ziemniakami, albo z pieczywem. 
























18 komentarzy:

  1. Lekko sezonowo :) napenwo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam bigos! Musze spróbować takiej lżeszej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi smaka :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna bigosowa wersja na lato :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego jeszcze nie jadłem, zawsze u mnie bigos jest robiony z kapusty kiszonej. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię młodą kapustę w każdej wersji :) bigosik bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...