Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 16 czerwca 2021

Risotto ze szparagami

 Szparagowo, błogo mi! Ciąg dalszy szparagowych pyszności. Uwielbiam ten smak! Świeże szparagi, ryż, dużo sera! Bardzo kremowe risott, wspaniałe , aromatyczne i naprawdę proste danie. Owszem, wymaga nieco uwagi, bo jednak trzeba dużo mieszać, ale to warte każdej chwili pracy i skupienia. Kluczem do idealnego smaku jest dodatek dobrej jakości wina. Nie warto używać byle czego, bo wino wpływa na smak. Spokojnie, cały alkohol wyparuje, zostawi jedynie niezapomniany aromat. Takie risotto to idealny pomysł na wiosenno-letni obiad. Kilka składników i voila, cieszymy się sezonową kuchnią. Nie wiem jak inni, ale ja uwielbiam szparagi pod każda postacią!  I obecnie mogłabym je jeść codziennie. A to w postaci spaghetti, ale w postaci pysznego risotto. To kto dziś kupuje szparagi i robi to cudo?

P.S. Nie kupujcie szparagów w marketach, w popularnym robaczku, cena to 15 zł, ja na rynku za dwa razy większy pęczek dałam 8 złotych!









Składniki:

Pęczek zielonych szparagów( mogą być też i białe)

200 gramów ryżu

1 lampka białego wina

300 ml bulionu

3 garście tartego Parmezanu

1 mała cebulka

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka masła

Sól

Pieprz


Szparagi myję, kroję na połówki, odcinam  główki. 

Rozgrzewam oliwę. Siekam drobno czosnek i cebulkę, podsmażam na patelni. Następnie dodaję szparagi ( bez główek), smażę 3 minuty. Czas na ryż, jego też przesmażam aż przestanie być surowy, około 3-4 minut,. zalewam całość połową porcji bulionu, zmniejszam moc kuchenki na najmniejszą. Często mieszam, kiedy ryż wchłonie bulion, dodaję wino. Znów mieszam, doprawiam solą i pieprzem, dolewam bulion. Gdy ryż jest już prawie miękki dodaję ser i masło, mieszam jeszcze minutę. 

Gotowe danie podaję od razu, posypuję odrobiną sera. 

24 komentarze:

  1. Uwielbiam sezo-nowości :) Chyba czas się przełamać po pierwszym i ostatnim spróbowaniu szparagów przed laty. Chyba kupiłam wtedy bardzo niedobre coś...

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie danie musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dasz wiarę że nigdy nie jadłam szparagów?:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie danie świetnie pasuje na sezon szparagowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie zjadłabym takie risotto :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie szparagi też królują ostatnio. Korzystamy, póki są :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham i risotto i szparagi, dla mnie cudowne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szparagi, kupujemy oczywiście na ryneczku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię zielone szparagi :)
    Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię szparagów, ale danie wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...