Nie ma to jak ciasto na weekend! Co byście powiedzieli na mocno czekoladowe ciasto z truskawkowym kremem? Proste i efektowne, coś jak kopiec kreta. Ale nieco inaczej, bo ciasto jest moim ulubionym budyniowym biszkoptem. Jest bardzo proste, zawsze wychodzi. Nie będę Was oszukiwać, ale jakoś zwykły biszkopt mnie nie lubi i rzadko kiedy wychodzi idealny. Kiedy odkryłam przepis na biszkopt na budyniach, mogę śmiało wyznać, że moje życie się zmieniło. W końcu wychodzi mi biszkopt. Ale jak zwykle, nie chciałam piec typowego tortu. Zrobiłam więc małą wariację na temat kopca kreta, całkiem po mojemu. Jest bardzo czekoladowo i jeszcze bardziej truskawkowo. Słodko, delikatnie i pysznie. Ciasto wygląda efektownie, i naprawdę zrobi wrażenie. Polubią go wszyscy, a szczególnie dzieci. Ja przygotowałam je na małe spotkanie w gronie przyjaciół, całe ciasto zniknęło zdecydowanie zbyt szybko. Po prostu znika w oczach!
Kontakt:
magda_girsztowt@wp.pl
wtorek, 29 czerwca 2021
Pyszne ciasto czekoladowo-truskawkowe
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
4 paczki budyniu czekoladowego
2/3 szklanki erytrytolu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masło i bułka tarta do formy
Krem:
400 ml śmietanki kremówki 36 %
10 truskawek
3 łyżki cukru pudru
1 usztywniacz do śmietany
Dodatkowo:
10 truskawek
Listki mięty
Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.
W wysokiej misce, bądź garnku, ubijam jajka z erytrytolem, albo z cukrem. Gdy masa jest puszysta-powinna 2-3 razy zwiększyć objętość, dodaję partiami proszek budyniowy, razem z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijam.
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką, wylewam ciasto. Biszkopt piekę 40-45 minut, do suchego patyczka.
Z zimnego ciasta odcinam wierzch i go kruszę. Ciasto smaruję kremem, posypuję okruchami ciasta, dekoruję połówkami truskawek i listkami mięty. Chłodzę przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam truskawki i bitą śmietanę. ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSuper przepis :D Ciasto prezentuje się przepysznie i jest idealne do kawy :D Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTakie ciasto jest na pewno przepyszne. Pychota.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńThanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts
OdpowiedzUsuńand I will be waiting for your next pos thanks once
again.
https://mvmbetting.net
https://villabetting.asia
https://ncaabasketballbettingline.com
https://highstreetbetting.net
https://easycollegebasketballbetting.com
https://formula-one-betting.com
Rewelacyjne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńIdealne wakacyjne połączenie, ciasto wygląda przepysznie i na pewno takie jest.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że można zrobić biszkopt na budyniach, muszę kiedyś spróbować :)
Polecam:)
UsuńPyszności :) i w dodatku z truskawkami 😋
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzekolada i truskawki to po prostu uczta dla oczu i podniebienia :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam! Przepychota :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudowne! Porwałabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham połaczenie czekolady i truskawek <3
OdpowiedzUsuńjeju jaka to pychotka:D
OdpowiedzUsuńtakie ciasto z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuńCzekolada i truskawki to idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńKurczę zaczyna mi ślinka lecieć na klawiaturę!! ja za dużo nie mogę (niestety) truskawek, bo jestem uczulona, ale zamiast nich dodaję banana. Przynajmniej przepis jest całoroczny ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie, mimo iż mam uczulenie na truskawki. Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń