Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 29 czerwca 2021

Pyszne ciasto czekoladowo-truskawkowe

 Nie ma to jak ciasto na weekend! Co byście powiedzieli na mocno czekoladowe ciasto z truskawkowym kremem? Proste i efektowne, coś jak kopiec kreta. Ale nieco inaczej, bo ciasto jest moim ulubionym budyniowym biszkoptem. Jest bardzo proste, zawsze wychodzi. Nie będę Was oszukiwać, ale jakoś zwykły biszkopt mnie nie lubi i rzadko kiedy wychodzi idealny. Kiedy odkryłam przepis na biszkopt na budyniach, mogę śmiało wyznać, że moje życie się zmieniło. W końcu wychodzi mi biszkopt. Ale jak zwykle, nie chciałam piec typowego tortu. Zrobiłam więc małą wariację na temat kopca kreta, całkiem po mojemu. Jest bardzo czekoladowo i jeszcze bardziej truskawkowo. Słodko, delikatnie i pysznie. Ciasto wygląda efektownie, i naprawdę zrobi wrażenie. Polubią go wszyscy, a szczególnie dzieci. Ja przygotowałam je na małe spotkanie w gronie przyjaciół, całe ciasto zniknęło zdecydowanie zbyt szybko. Po prostu znika w oczach!






Składniki:
Ciasto:
5 jajek
4 paczki budyniu czekoladowego
2/3 szklanki erytrytolu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masło i bułka tarta do formy

Krem:
400 ml śmietanki kremówki 36 %
10 truskawek
3 łyżki cukru pudru
1 usztywniacz do śmietany

Dodatkowo:
10 truskawek
Listki mięty




Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.
W wysokiej misce, bądź garnku, ubijam jajka z erytrytolem, albo z cukrem. Gdy masa jest puszysta-powinna 2-3 razy zwiększyć objętość, dodaję partiami proszek budyniowy, razem z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijam. 
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką, wylewam ciasto. Biszkopt piekę 40-45 minut, do suchego patyczka. 





Truskawki myję i rozgniatam. Zimną śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję usztywniacz i ubijam na sztywno. Następnie dodaję rozgniecione truskawki, delikatnie mieszam całość. Krem chłodzę. 
Z zimnego ciasta odcinam wierzch i go kruszę. Ciasto smaruję kremem, posypuję okruchami ciasta, dekoruję połówkami truskawek i listkami mięty. Chłodzę przed podaniem.

24 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam truskawki i bitą śmietanę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :D Ciasto prezentuje się przepysznie i jest idealne do kawy :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto jest na pewno przepyszne. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne wakacyjne połączenie, ciasto wygląda przepysznie i na pewno takie jest.
    Nie wiedziałam, że można zrobić biszkopt na budyniach, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności :) i w dodatku z truskawkami 😋

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekolada i truskawki to po prostu uczta dla oczu i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne! Porwałabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja kocham połaczenie czekolady i truskawek <3

    OdpowiedzUsuń
  9. takie ciasto z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekolada i truskawki to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurczę zaczyna mi ślinka lecieć na klawiaturę!! ja za dużo nie mogę (niestety) truskawek, bo jestem uczulona, ale zamiast nich dodaję banana. Przynajmniej przepis jest całoroczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczne połączenie, mimo iż mam uczulenie na truskawki. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...